Великобритания ще повдигне въпроса за глада в Газа пред Бени Ганц

  • 06 март 2024 12:53

  • 605
  • 2
Великобритания ще повдигне въпроса за глада в Газа пред Бени Ганц
© gettyimages

Великобритания ще предупреди утре Израел, че търпението ѝ се изчерпва заради "ужасните страдания" в ивицата Газа, където липсата на хуманитарна помощ води до гладна смърт на хората, заяви британският министър на външните работи Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2264

Камерън, който ще се срещне утре с министъра от военновременния кабинет на Израел Бени Ганц, заяви вчера пред парламента, че действията на Израел като окупационна сила по отношение на помощта за Газа повдигат въпроси относно спазването на международното право.

"Изправени сме пред ужасно страдание в ивицата Газа", заяви Камерън пред Камарата на лордовете (горната камара) на британския парламент. "Преди няколко седмици говорих за опасността това да прерасне в масов глад, както и за опасността от масови заболявания. И сега сме в този момент", добави той, цитирани от БТА.

"Хората умират от глад, умират от болести, които иначе могат да бъдат предотвратени", заяви британският дипломат.

Великобритания, подобно на Съединените щати, първоначално подкрепи нападението на Израел над ивицата Газа в отговор на атаката на палестинската въоръжена групировка "Хамас" на 7 октомври, при която загинаха 1200 души и 253 души бяха взети за заложници, отбелязва Ройтерс.

През последните седмици обаче Камерън засили призивите си за прекратяване на огъня на фона на данните на палестинските здравни власти, които съобщиха, че около 30 000 палестинци са загинали от началото на конфликта, както и във връзка с предупрежденията на ООН, че много хора в крайбрежната територия са на ръба на глада.

Камерън заяви, че помощите, които са били предоставени на Газа през февруари, са били наполовина на тези от януари. "Търпението трябва да намалее и да се отправят цяла серия от предупреждения, като се надявам те да започнат със срещата, която ще имам с министър Ганц, когато утре той ще посети Обединеното кралство", допълни той.

Израелските военни съобщиха, че са убили "около 20 терористи" при боеве в Газа през изминалата нощ

Ганц, политически съперник на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, чу същото послание в понеделник при срещата си с вицепрезидента на САЩ Камала Харис във Вашингтон. Тя заяви, че Израел трябва да изработи "надежден" хуманитарен план за ивицата Газа, предупреждавайки преди това, че условията в палестинския анклав са "нечовешки".

ООН, както и редица международни агенции за предоставяне на помощ обвиниха Израел, че блокира или ограничава помощта за Газа - обвинение, което Израел отрича, отбелязва Ройтерс.

Британският външен министър уточни, че твърде много стоки, които е трябвало да бъдат пратени за населението на Газа, са били отхвърлени от изпращане, защото "се е предполагало, че те са стоки с двойна употреба".

От своя страна Израел заяви, че е поел ангажимент за подобряване на хуманитарната ситуация в Газа и че няма ограничения във връзка с помощта за цивилното население. Той обвини ООН за всички проблеми с доставките, като заяви, че ограниченията на количеството и темпото на помощта зависят от капацитета на ООН и другите агенции.

Най-малко 30 717 палестинци са загинали, а 72 516 са пострадали от 7 октомври насам по време на израелската военна офанзива в Газа, се казва днес в изявление на здравното министерство в палестинския анклав. Около 86 палестинци са били убити, а 113 са ранени през последното денонощие, добави ведомството.

Последвайте канала на

Калина Христова
605 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:21

2
❤️ Г­­­о­­р­­­е­щ­и­ ­­м­­о­­­м­­и­­ч­­е­­­т­­­а­ ­­в­и­ ­о­­ч­­а­­к­в­а­­т ­­­-­ X­­­1­­8­.­­F­U­­­N

2024.03.06 | 13:49

1
78% от мъжете биха искали да подобрят сексуалния си живот, ако сте сред тях, трябва да опитате това--->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини