Йеменските хуси: Подготвили сме военни изненади в Червено море

  • 29 февруари 2024 18:24

  • 1289
  • 1
Йеменските хуси: Подготвили сме военни изненади в Червено море
© Gettyimages

Йеменските бунтовници хуси "са подготвили военни изненади" в операциите си в Червено море, съобщи БТА, като се позова на произнесена днес в телевизионен ефир реч на лидера на групировката Абдул Малик ал Хуси.

"Нашите военни операции ще продължат, ще се развиват и ние имаме изненади, каквито нашите врагове изобщо не подозират", заяви Ал Хуси.

От средата на ноември насам бойците на движението на йеменските бунтовници от племето хуси периодично изпращат дронове и изстрелват ракети срещу международни търговски кораби, като твърдят, че техните действия са в солидарност с палестинците в ивицата Газа срещу военните действия на Израел в анклава.

Хусите спират атаките в Червено море, ако Израел прекрати войната в Газа

Нападенията им в Червено море всяха хаос в международното търговско корабоплаване и принудиха компаниите да пренасочват своите плавателни съдове по заобиколни маршрути покрай южното крайбрежие на Африка, по които разходите се увеличават.

Поведението на хусите породи опасения, че конфликтът между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас" може да се разрасне и да дестабилизира Близкия изток като цяло, отбелязва Ройтерс.

САЩ и Великобритания започнаха миналия месец да обстрелват обекти на хусите в Йемен в отговор на нападенията на бунтовниците по кораби в Червено море.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1289 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
САЩ

2024.02.29 | 21:54

1
да не сте събрали прашкарите от иран? Як ще го поемате козое.бци мириз.ливи вашта мама примитивна!

Добави коментар

Водещи новини