Иран продължава да обогатява уран

  • 23 август 2012 21:43

  • 941
  • 0
Иран продължава да обогатява уран
©

Иран е инсталирал голям брой нови центрофуги за обогатяване на уран в подземен бункер, заявиха неназовани дипломатически източници, цитирани от Ройтерс.

Вероятно по този начин Иран проправя пътя за значително разширяване на дейността по обогатяване на уран, което притеснява Западът.
Допълнителните центрофуги за обогатяване на уран са били инсталирани в ядрения център във Фордо, край свещения град Кум, твърдят източниците. Обектът се намира под планина и е защитен от въздушни удари.

Според един от източниците става дума за стотици нови центрофуги. Ако тази информация се потвърди в доклад на МААЕ, който се
очаква да излезе идната седмица, това ще бъде смятано за знак че Иран продължава да предизвиква международната общност и нейните искания да намали ядрените си дейности. Новината са инсталираните нови центрофуги за обогатяване на уран се появи в навечерието на предвидената утре във Виена среща между представители на МААЕ и Иран, на която ще се обсъждат иранската ядрена програма и достъпа на инспектори на МААЕ до ирански ядрени обекти.

Последвайте канала на

БТА
941 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини