Израел нареди нови евакуации в Северна Газа

  • 20 февруари 2024 15:48

  • 421
  • 2
Израел нареди нови евакуации в Северна Газа
© Getty Images/Guliver

Израел нареди нови евакуации от някои части на град Газа, докато проучване, направено под ръководството на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), установи, че всяко шесто дете е силно недохранено в изолираната и до голяма степен опустошена северна част на палестинския анклав, където се намира градът, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1991

Проучването констатира задълбочаващи се страдания на цялата територия на ивицата Газа, където въздушната и сухопътната офанзива на Израел, започнала в отговор на нападението на палестинското ислямистко движение "Хамас" на 7 октомври, досега е отнела живота на над 29 000 палестинци, унищожила е цели квартали и над 80 процента от населението е било разселено.

Израел обеща да разшири офанзивата и до Рафах, най-южния град в ивицата Газа, където повече от половината от 2,3-милионното население на анклава е потърсило убежище от сраженията на други места. Много палестинци са се струпали в разпръснати на голяма площ палаткови лагери и препълнени места за настаняване под егидата на ООН, разположени близо до египетската граница.

Междувременно израелските военни наредиха евакуация на два квартала в южните покрайнини на град Газа, което е индикация, че палестинските бойци все още оказват твърда съпротива в някои райони в северната част на ивицата Газа, които според израелските сили са били до голяма степен прочистени преди седмици.

Според местни жители през последните два дни в източните части на град Газа са били нанасяни въздушни удари и са се водили тежки сухопътни сражения.

В проучване на партниращата си с УНИЦЕФ хуманитарна организация "Глобъл нютришън клъстър" (Global Nutrition Cluster) се казва, че повече от 90 процента от децата под 5-годишна възраст в ивицата Газа се хранят, получавайки две или по-малко хранителни групи на ден, което е известно като силна недохраненост. Подобен процент деца са засегнати от инфекциозни болести, като 70 процента от тях са имали стомашно разстройство през последните две седмици.

ООН: Положението на цивилните в Газа става все по-тежко

Според разпространеното вчера проучване в над 80 процента от домовете липсва също чиста и безопасна за пиене вода, като средностатистическото домакинство разполага с по един литър вода на човек на ден.

В най-южния град на ивицата Газа, Рафах, където пристига по-голямата част от хуманитарната помощ, процентът на силно недохранване е 5 процента в сравнение с 15 процента в северната част на палестинския анклав, който е изолиран от израелските военни и до голяма степен отрязан от доставки на помощи в продължение на месеци. Преди войната процентът на недохранване в Газа е бил под 1 процент, се казва още в проучването.

"Газа е напът да стане свидетел на взрив от предотвратима детска смъртност, което ще утежни и без това непоносимото равнище на детска смъртност в ивицата Газа", отбеляза официален представител на УНИЦЕФ, цитиран от Асошиейтед прес.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
421 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.20 | 23:26

2
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa
Иван

2024.02.20 | 20:49

1
Скоро може да дойде нов Хитлер и на евреите може да им стане доста тясно.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини