Петима кюрдски бойци загинаха при нападение срещу американска база в Сирия

  • 05 февруари 2024 10:53

  • 911
  • 2
Петима кюрдски бойци загинаха при нападение срещу американска база в Сирия
© Getty Images

Петима бойци от водените от кюрдите сили са били убити при атака с дрон срещу американска база в Източна Сирия, съобщи неправителствена организация, цитирана от Франс прес.

Нападението, отговорност за което поема "Ислямска съпротива в Ирак", коалиция от проирански групировки, идва след ответните удари, нанесени в петък вечерта от САЩ и насочени срещу елитни ирански сили и проирански въоръжени групировки в Сирия и Ирак, при които загинаха най-малко 45 души.

Байдън обяви, че е наредил удари в Сирия и Ирак по групировки, нападали американски войници

"Убити са петима членове на Сирийските демократични сили (СДС, съставени предимно от кюрди)", в близост до американската база Ал-Омар в района на Дейр аз Зур, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), който съобщи и за около 20 ранени.

Според базираната във Великобритания неправителствена организация, която разполага с широка мрежа от източници в Сирия, нападението е било насочено към участък, в който са разположени специалните сили на СДС в тази база, разположена върху голямо петролно находище. Директорът на СЦНПЧ Рами Абдел Рахман заяви пред АФП, че това е "първата атака от страна на проирански групировки срещу американски бази след ударите" нанесени от Вашингтон през уикенда.

"Ислямска съпротива в Ирак" пое отговорност за нападението в изявление в канали в "Телеграм", като уточни, че нападението е извършено с дрон, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
911 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 10:55

2
❤️ Г­­­о­­р­­­е­­­щ­­­и­­ ­м­о­­­м­­и­ч­е­­­т­а­­­ ­­­в­­и­­ ­­­о­ч­а­к­­в­­а­­т ­­-­­ X­­1­8­­­.­F­U­­N

2024.02.05 | 11:02

1
Чували ли сте за аналог на виа_грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри сeкca ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини