С 42% е намалял търговският поток през Суецкия канал

  • 26 януари 2024 07:22

  • 698
  • 1
С 42% е намалял търговският поток през Суецкия канал
© Novini.bg/ Canva

С 42 процента е намалял търговският поток през Суецкия канал за два месеца. Това сочат данни на ООН.

Причина за този спад са атаките на йеменските хути в Червено море. Броят на транзитиращите през Суецкия канал контейнеровози е намалял с 67 процента на годишна база. Спадът в транзита на петролни продукти през канала е 18 на сто, а на насипните товари - от 6%. Газовите доставки през Суецкия канал са спрели. От ноември хутите атакуват кораби в Червено море и Аденския залив, за които те смятат, че са свързани с Израел.

Плаването през Суецкия канал се извършва нормално

„Повече от 80% от обема на международната търговия със стоки се осъществява по море. Морският транспорт наистина е жизненоважен за световната търговия.

В момента са нарушени три ключови световни търговски маршрута. Първо, вече имаме войната в Украйна с всички последици, особено за търговията с петрол и зърно. Второ, друг ключов маршрут - Панамският канал, е засегнат от ниските нива на сладка вода, което се отразява на броя на корабите, които могат да преминат. Въздействието на войната в Украйна, намаляването на транзита през Панамския канал и ситуацията в Червено море водят до закъснения, по-високи разходи и по-високи емисии на парникови газове”, посочи представителят на ООН за търговия и развитие Ян Хофман.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
698 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.26 | 11:27

1
Съвет от мен: откажете се от пушенето на цигари. Белите дробове и портмонето ви ще са благодарни. Лично аз успях успешно да ги откажа с един специален продукт от натурални съставки----> use.my/otkaz

Добави коментар

Водещи новини