Иран: САЩ и Великобритания да спрат войната срещу Йемен

  • 15 януари 2024 19:33

  • 1359
  • 3
Иран: САЩ и Великобритания да спрат войната срещу Йемен
© Getty images (архив)

Иран призова САЩ и Великобритания "незабавно да спрат войната" срещу Йемен, след нанасянето на удари срещу йеменските бунтовници хуси, които извършват нападения срещу търговски кораби в Червено море, предаде АФП, цитирина от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2860

"Предупреждаваме САЩ и Великобритания, че трябва незабавно да спрат войната срещу Йемен", заяви иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан (на снимката) на пресконференция в Техеран с индийския си колега Субрахманям Джайшанкар.

Той заяви, че "високопоставени служители в Сана", контролираната от хусите йеменска столица, "ни казаха, че докато геноцидът в Газа продължава, те ще възпрепятстват преминаването на кораби, принадлежащи на израелския режим, или на плавателни съдове, плаващи към израелски пристанища".

Но тези служители "ни увериха, че няма да нарушават морската безопасност" за други кораби, добави той.

Подкрепяните от Иран хуси извършиха през последните седмици множество удари с дронове и ракети в знак на "солидарност" с палестинците в ивицата Газа, по кораби, поели по морския път през Червено море, който е ключов за международната търговия. В отговор на това през последните дни американски и британски сили нанесоха удари по обекти на хусите, което засили опасенията за разпространение на войната между Израел и палестинското движение "Хамас" в целия регион.

Хусите са атакували танкер с руски петрол

Джайшанкар изрази "дълбоката загриженост" на международната общност от тази ситуация, която има "пряко въздействие върху енергийните и икономическите интереси на Индия".

Амир Абдолахиан също така призова Вашингтон "да не обвързва сигурността и националните интереси на САЩ със съдбата на израелския премиер" Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и. Той "е напът да падне", заяви иранският дипломат номер едно.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1359 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
САЩ и ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

2024.01.16 | 22:40

3
.веднага... щом ти казваш! да ти к.ензаме в кухата аятолашка кратуна вкупом миризлив козое.бецо!

2024.01.15 | 23:36

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа*гра_та, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Това е мега яко нещо и незабравимо изживяване -----> mub.me/alfazo

2024.01.15 | 20:52

1
Иран да спре псетата си, които грабят цивилни кораби, да спра да атакува цивилни и военни кораби и може и да има спиране на огъня там

Добави коментар

Водещи новини