Френски военни ескортират френски кораби през Червено море

  • 11 януари 2024 16:02

  • 787
  • 1
Френски военни ескортират френски кораби през Червено море
© Getty images (архив)

Френските военноморски сили съпровождат кораби, свързани с френски интереси, в района на Червено море, заяви днес най-висшият военноморски командир на страната в региона, като добави, че настоящият мандат на Париж не включва директни удари по бунтовниците хуси, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2030

Подкрепяните от Иран хуси, които контролират по-голямата част от Йемен, се насочват към морските маршрути в Червено море, за да покажат подкрепата си за палестинската ислямистка групировка "Хамас".

В изказване пред репортери контраадмирал Еманюел Слаарс, командир на френските сили в региона, заяви, че Франция работи в тясно сътрудничество с ръководената от САЩ мисия "Пазител на благоденствието" в района, като обменя информация и патрулира, но заяви, че командването на френските сили остава изцяло под контрола на Париж.

Франция заяви, че военноморските ѝ операции в Червено море ще останат под национално командване

"Френската операция се състои, от една страна, в патрулиране на морските зони, където действат хусите, за да ги спрем", каза Слаарс. "Тези патрули са в координация с операцията "Пазител на благоденствието", каза той.

"От друга страна, ние редовно ескортираме кораби под френски флаг или кораби, свързани с френски интереси в Червено море. Придружаваме ги по време на цялото им преминаване", каза висшият военнослужещ.

Слаарс, който ръководи и мисията на ЕС от девет държави, действащи в Ормузкия проток, заяви, че винаги има нужда от повече военни средства в региона, въпреки че Франция засега не възнамерява да разполага повече.

Военният заяви, че международните военни операции дават резултат и че 80 % от трафика на контейнеровози все още преминава през пролива Баб ел Мандеб.

Последвайте канала на

Novini.bg
787 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.11 | 19:06

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини