Нетаняху решен да се бори до пълен разгром на "Хамас"

  • 07 януари 2024 08:34

  • 1038
  • 5
Нетаняху решен да се бори до пълен разгром на "Хамас"
© gettyimages

Израел продължава да бомбардира Газа в събота, като войната му срещу "Хамас" продължава вече почти четири месец.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2219

В събота премиерът Бенямин Нетаняху обеща да постигне пълна победа над палестинските екстремисти, съобщава АФП.  Израел ще се бори и за връщане на нашите заложници и гарантиране, че Газа вече няма да бъде заплаха за Израел. Трябва да оставим всичко настрани, докато не бъде постигната пълната победа", каза Нетаняху в изявление, разпространено от неговия кабинет.

Съобщава се за израелски удари по южния град Рафа, където стотици хиляди хора са потърсили убежище от боевете.

Жертвите на бомбардировката бяха откарани в Хан Юнис, където се събраха близки и опечалени.

Припомняме, че израелската армия заяви в събота, че е унищожила напълно командната структура на "Хамас" в северната част на Ивицата Газа.

Говорителят на армията Даниел Хагари заяви, че бойците ѝ сега действат в района само спорадично и без командири.

Той каза, че Израел е убил около 8000 бойци в Северна Газа. Това обаче не може да се потвърди.

Израелските отбранителни сили сега са съсредоточени върху разбиването на Хамас в южната и централната част на Газа, каза той.

Припомняме, че Израел е убил повече от 22 000 души от началото на войната, според данните на управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването.

Територията е опустошена и по-голямата част от населението от 2,3 милиона е разселено.

Шестима палестинци загинаха при израелски въздушен удар на Западния бряг

Офанзивата на Израел започна, след като въоръжени бойци на Хамас предприеха изненадваща атака срещу Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души, повечето от които цивилни, и взеха около 240 души за заложници. Повече от 120 остават в плен.

Междувременно "Хизбула" изстреля десетки ракети по Северен Израел в събота, в отговор на убийството на висшия служител на "Хамас" в Бейрут по-рано тази седмица. Салех ал Арури беше убит при предполагаема израелска атака в ливанската столица.

В изявление на подкрепяното от Иран ливанско движение се казва, че то е ударило база за контрол на въздушното движение в Мерон с 62 ракети.

Израелската армия заяви, че е идентифицирала около 40 изстрелвания от Ливан и че е отговорила.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел предупреди в събота, че Ливан бива въвлечен в регионален конфликт в следствие на войната на Израел с "Хамас".

Борел, говорейки по време на посещение в Ливан, каза, че е наложително да се избегне регионална ескалация в Близкия изток и предупреди Израел, че "никой няма да спечели от регионален конфликт".

Последвайте канала на

Калина Христова
1038 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.01.07 | 12:57

5
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото, независимо от възрастта но и лекува болести. Това е много готино нещо, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex
Бояджията

2024.01.07 | 11:27

4
Долу ръцете от Палестина г-н диктатор

2024.01.07 | 10:23

3
Този ще избие цялото население на Палестина.В Израел отложиха въпроса със смяната му.Децата и жените не са Хамас?
ЧЕРВЕНИ СФИНЕЕ ШЍБАТ АТИЛКАТА ПРОСТА в АНАЛА

2024.01.07 | 09:56

2
Чети, народе! Чети и научавай истинските новини, не фалшивите новини, тиражирани от американските ЦРУ медии в окупирана България, като БНТ, On Air, Nova ЦРУ-TV, bTV, dir.bg, dnes.bg, Новини бг, capital.bg, „24 часа“, „Уикенд“ или „Труд“. От 01.01.2024г. БРИКС(Русия, Бразилия, Китай, Индия и Република Южна Африка) има вече 5 нови членове. Новите членове са: Египет, Иран, Саудитска Арабия, Етиопия и Обединените арабски емирства(ОАЕ). С това държавите-членки на БРИКС(BRICS) ca вече 10. Има и още 14 държави подали документи за членство: 1. Алжир(кандидатура от 2022г.) 2. Бахрейн(кандидатира от 2022г.) 3. Бангладеш(кандидатура от 2023г.) 4. Боливия(кандидатура от 2023г.) 5. Беларус(кандидатура от 2023г.) 6. Венецуела(кандидатура от 2023г.) 7. Виетнам(кандидатура от 2023г.) 8. Куба(кандидатура от 2023г.) 9. Казахстан(кандидатура от 2023г.) 10. Кувейт(кандидатура от 2023г.) 11. Пакистан(кандидатура от 2023г.) 12. Палестина(кандидатура от 2023г.) 13. Сенегал(кандидатура от 2023г.) 14. Тайланд(кандидатура от 2022г.) До края на тази година молба за членство ще подаде и Турция. 3/4 от света иска да е с Русия и Китай. Хората по целия свят се пробуждат и искат да живеят свободни и независими от никого. Не искат войни и колониален окупаторски гнет – искат да живеят в мир и разбирателство помежду си. Не искат някой да идва в дома им и да им казва как да живеят, как и с кого да търгуват, каква традиция, историческа памет и история да тачат и съхраняват за идните поколения. Никой вече не иска да страда под смрадливия американски фашистки окупаторски ботуш! Никой не иска и европейските колонизатори, пудели и марионетки на САЩ! Светът вече не е същия и никога вече няма да бъде същия, както преди! Време е вече световния хегемон САЩ да ходи там, където отдавна му е мястото – на бунището на историята!
Гост

2024.01.07 | 09:50

1
Това е невъзможно!!!!

Добави коментар

Водещи новини