Хусите позволиха на членовете на екипажа на "Галакси лийдър" да се свържат с роднините си

  • 05 декември 2023 22:31

  • 1930
  • 2
Хусите позволиха на членовете на екипажа на "Галакси лийдър" да се свържат с роднините си
© Facebook

На членовете на екипажа на отвлечения миналия месец в Червено море от йеменските бунтовници хуси товарен кораб "Галакси лийдър" (Galaxy Leader), сред които са и двама българи, са им разрешени "ограничени контакти" с техните семейства, съобщи компанията собственик на плавателния съд, цитирана от БТА.

Капитанът на кораба и първият помощник-капитан на кораба са българи. 25-членният екипаж включва още моряци от Украйна, Филипините, Мексико и Румъния.

"Безопасността и благосъстоянието на членовете на екипажа остават важни приоритет както за собствениците, така и за мениджърите (на нашата компания), и ограничените контакти, които са разрешени на членове на екипажа с техните семейства, навеждат на мисълта, че с моряците се отнасят толкова добре, колкото може да се очаква при тези обстоятелства", каза в изявление регистрираният на остров Ман, който е британско владение, собственик "Галакси маритайм" (Galaxy Maritime).

Продължават опитите за освобождаването на двамата български моряци

Иначе автовозът плава под флага на Бахамските острови и е нает от японската компания "Нипон Юсен" (Nippon Yusen).

"Задържаните 25 членове на екипажа нямат никаква връзка със сегашната ситуация в региона", подчерта компанията собственик на отвлечения кораб. Тя отбеляза, че "нищо не може да се постигне с по-нататъшното им задържане".

Хусите извършиха няколко атаки срещу кораби в Червено море след избухването на конфликта между Израел и "Хамас" преди близо два месеца в знак на подкрепа за палестинското ислямистко движение, което нападна еврейската държава на 7 октомври. Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници отправиха редица искания, свързани с войната в ивицата Газа, като условие, за да освободят "Галакси лийдър".

Вчера Съединените щати, Япония и Бахамските острови призоваха на среща на Международната морска организация за безусловното освобождаване на кораба с двама българи в екипажа.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1930 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.06 | 06:43

1
На корабособственика едва ли му пука за хората Еврейте са така

2023.12.06 | 07:38

2
Че на кой па работодател му пука, ти в кой свят живееш бе.

Добави коментар

Водещи новини