ООН призова Израел да освободи Голанските възвишения

  • 29 ноември 2023 09:06

  • 467
  • 2
ООН призова Израел да освободи Голанските възвишения
© gettyimages

Общото събрание на ООН прие във вторник резолюция, призоваваща Израел да освободи окупираните Голански възвишения. Това съобщава ТАСС.

Всичко по темата:
Войната между Израел и Хамас 1592

За документа гласуваха 91 държави, сред които Русия, Бразилия, Индия, Китай и Саудитска Арабия. Осем държави, сред които САЩ и Великобритания, се обявиха против, а други 62 страни се въздържаха. Резолюцията беше съподкрепена от Алжир, Венецуела, Египет, Йордания, Ирак, Катар, Северна Корея, Куба, Кувейт, Ливан, Мавритания, ОАЕ, Сирия и Тунис.

Документът се състои от осем точки, първата от които е изявление, че Израел все още не е изпълнил Резолюция 497 на Съвета за сигурност на ООН от 1981 г., която изисква страната да отмени закона, установяващ израелска юрисдикция над Голанските възвишения.

Освен това резолюцията изисква "Израел да се изтегли от всички окупирани сирийски Голани до линията, съществувала на 4 юни 1967 г., в съответствие със съответните резолюции на Съвета за сигурност". В резолюцията се посочва още, че "продължаващата окупация на сирийския Голан и действителното му анексиране са пречка по пътя към постигане на справедлив, всеобхватен и траен мир в региона".

Освен това Общото събрание на ООН "призовава Израел да възобнови преговорите по сирийското и ливанското направление и да спазва ангажиментите и гаранциите, договорени по време на предишни преговори" и "изисква от генералния секретар да представи доклад за изпълнението на тази резолюция на генерала събрание на 79-та сесия.

Голанските възвишения, които принадлежаха на Сирия, бяха превзети от Израел по време на Шестдневната война от 1967 г.

Нетаняху се закани да унищожи "Хамас", след като приключи временното примирие

През 1981 г. Кнесетът (парламентът на Израел) прие закон, който едностранно обявява суверенитета на еврейската държава над тази територия.

Резолюция 497 на Съвета за сигурност на ООН от 17 декември 1981 г. обявява анексията за невалидна.

Последвайте канала на

Калина Христова
467 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.11.29 | 11:16

2
Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за това, но на практика е масово заболяване, но има решение.-----> mub.me/hemoferon

2023.11.29 | 09:32

1
e to az prizovavam da se zakrie tova OON zashtoto to sluji samo da prekarva arabski manafi sas korabite si i za nishto drugo

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини