Г-7 призова хусите да спрат да заплашват корабоплаването

  • 29 ноември 2023 06:42

  • 298
  • 2
Г-7 призова хусите да спрат да заплашват корабоплаването
© Getty Images

Външните министри на страните от Г-7 призоваха днес йеменските бунтовници хуси "незабавно да спрат да заплашват корабоплаването" и да освободят екипажа на товарния кораб, който превзеха в Червено море преди десет дни, предаде Франс прес.

"Призоваваме всички страни да не заплашват и да не възпрепятстват законното упражняване на навигационните права и свободи от всички кораби", се казва в изявлението на министрите от Г-7. "По-специално призоваваме хусите незабавно да прекратят нападенията срещу цивилни и заплахите за международните морски пътища и търговските кораби и да освободят "Галакси Лийдър" и неговия екипаж, незаконно задържани в международни води на 19 ноември", добавиха те.

Хусите, съюзници на Иран, заловиха този търговски кораб с 25-те членове на екипажа в отговор на войната на Израел срещу "Хамас" в Газа, която сама по себе си беше започната от безпрецедентната кървава атака на палестинското движение на израелска земя на 7 октомври, пише БТА.

Хутите, отвлекли кораба с българи на борда, публикуваха видео с танц на победата     

"Галакси Лийдър"  е управляван от японска корабна компания, но е собственост на британска компания, която пък е собственост на израелски бизнесмен. Корабът плава под флага на Бахамите. В екипажа му има граждани на България, Украйна, Филипините, Румъния и Мексико.

Опитът за превземане на петролния танкер "Сентръл Парк", принадлежащ на компания, свързана с Израел, беше осуетен в неделя в Аденския залив от американския ескадрен миноносец "Мейсън", чийто екипаж арестува петимата заподозрени нападатели, за които се смята, че са сомалийски пирати. Миналия петък друг кораб, свързан с Израел, беше леко повреден в Индийския океан от произведен в Иран дрон с експлозиви тип "Шахед", без да се стигне до ранени.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
298 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бояджията

2023.11.29 | 11:36

2
Точно обратното потапяне

2023.11.29 | 11:19

1
Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за това, но на практика е масово заболяване, но има решение.-----> mub.me/hemoferon

Добави коментар

Водещи новини