Катар продължава да работи за удължаване на примирието в Газа

  • 28 ноември 2023 14:43

  • 289
  • 1
Катар продължава да работи за удължаване на примирието в Газа
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Катар е фокусиран върху удължаването на срока на примирието между "Хамас" и Израел, който изтича в четвъртък, заяви днес говорителят на катарското външно министерство Маджид ал Ансари, цитиран от Ройтерс. 

Той отбеляза, че в хода на преговорите се взема предвид възможността при освобождаването на всеки 10 заложници, държани от "Хамас", спирането на огъня да бъде удължавано с по един ден. Катар не може да удостовери колко заложници ще останат в плен на "Хамас", след като бъде изпълнена договорката днес и утре да бъдат освободени още 20 души, допълни Ал Ансари.

Междувременно в. "Вашингтон пост" съобщи, че шефът на ЦРУ Уилиям Бърнс е пристигнал в Катар за тайни консултации с ръководителя на израелската разузнавателна агенция Мосад Давид Барнеа.

Според източници на американското издание Бърнс настоява "Хамас" и Израел да разширят обхвата на преговорите, за да може освен жени и деца, палестинската групировка да освободи и отвлечени военнослужещи. Освен това шефът на ЦРУ настоява за по-дълга пауза в сраженията. Ключово е и искането на Бърнс за незабавното освобождаване на американските заложници, за които има сведения, че са осем или девет, пише БТА,

"Хамас" освободи трета група заложници в Газа

ЦРУ е отказало коментар пред изданието по повод въпросната информация. Представител на американското правителство обаче е потвърдил, че " Бърнс пътува до Доха за срещи във връзка с конфликта между Израел и "Хамас", включително за продължаване на консултациите по въпроса за заложниците".

Ройтерс също съобщи за срещата в Катар, като се позова на свои източници. Според тях в консултациите в Доха ще участват и представители на Египет. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
289 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.28 | 16:20

1
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виaгpа), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук------>> gg.gg/blumag

Добави коментар

Водещи новини