Иран добави модерен военен кораб към своя Каспийски флот

  • 27 ноември 2023 13:58

  • 531
  • 1
Иран добави модерен военен кораб към своя Каспийски флот
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Военноморските сили на Иран днес добавиха към своя Каспийски флот ескадрен миноносец, способен да изстрелва крилати ракети, съобщиха медии от Исляската република, цитирани от Асошиейтед прес.

На церемонията по приемането на служба на кораба началникът на Генералния щаб на иранските въоръжени сили генерал-майор Мохамад Хосейн Багери нарече Каспийско море "море на мира и приятелството" и заяви, че военноморската мощ на родината му там ще служи на "мира, сигурността на търговските кораби и противодействието на терористите и вероятните инциденти в бъдеще".

Това е шестият военен кораб, който Иран пуска в експлоатация в Каспийско море, отбеляза АП, цитирана от БТА.

Страната споделя морето с Русия, Азербайджан, Казахстан и Туркменистан. През последните години ирански военни кораби от време на време посещават руски и азербайджански военноморски бази в Каспийско море, но Иран също така критикува Азербайджан за близките му военни връзки с Израел, който Ислямската република смята за свой заклет враг.

Въпреки че Русия е най-голямата военноморска сила в Каспийско море, Иран се опитва да поддържа военноморско присъствие в морето от края на 60-те години на миналия век и от 90-те години на миналия век добавя нови кораби към флота си. Иран разполага и с три военноморски бази на брега на Каспийско море.

Иран показа подобрен военен дрон, способен да достигне Израел

Последвайте канала на

Валери Зайцев
531 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.27 | 15:32

1
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виaгpа), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук------>> gg.gg/blumag

Добави коментар

Водещи новини