Израелски военни по погрешка поразиха свои части в Газа

  • 23 ноември 2023 10:37

  • 743
  • 4
Израелски военни по погрешка поразиха свои части в Газа
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Израелският вестник Haaretz публикува информация за няколко случая на "приятелски огън" между войници на израелската армия по време на сухопътните операции в ивицата Газа.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2105

Тези инциденти са доведоли до смъртни случаи и ранени сред израелските военнослужещи.

Вестникът посочва, че повечето от тези случаи на "приятелски огън" са станали по време на съвместни бойни действия между бронирани и пехотни подразделения.

Също така се съобщава, че тези инциденти в момента се разследват, за да се извлекат поуки за бъдещето.

Допълнително се отбелязва, че една от извлечените поуки е необходимостта от точно посочване на местоположението на всяко подразделение, влизащо в сграда, както и необходимостта от по-голяма предпазливост от страна на екипажите на танковете при стрелба по сгради.

Израелската армия порази цели на "Хамас" точно преди очакваното начало на прекратяването на огъня

Освобождаването на заложници от Газа, съгласно временното примирие с „Хамас“, няма да стане преди петък, съобщи израелският съветник по националната сигурност Цахи Ханегби, цитиран от агенция Ройтерс.

В изявление, разпространено от правителството на Израел, съветникът по националната сигурност посочва, че преговорите за освобождаването на заложниците продължават и напредват. 

„Началото на освобождаването (на заложниците) ще протече съгласно споразумението между страните, но не преди петък“, заяви израелският представител.

Споразумението, което обхваща 50 души, похитени от Израел на 7 октомври, беше одобрено вчера рано сутринта от израелския кабинет. То предвижда в замяна да бъдат пуснати 150 палестински затворници от израелските власти.

Най-малко четирима души са били убити при израелска въздушна атака в Южен Ливан, съобщи Ройтерс, като се позова на три източника.

Агенция Франс прес съобщава, че при израелския удар е бил убит синът на Мохамед Раад - високопоставен член на ливанския парламент от „Хизбула“. Агенцията се позовава на източник, близък до семейството.

Синът на г-н Раад, председател на групата на "Хизбула" в парламента, "е бил убит заедно с други членове на "Хизбула" при израелски удар по къща в село Бейт Яхун", е заявил източникът, пожелал анонимност, информира АФП.

„Хизбула“ все още не е коментирала информацията.

Официалната ливанска информационна агенция съобщи в сряда вечерта, че "при въздушна атака, предприета от израелските сили срещу къща в Бейт Яхун, са убити четирима души" и са ранени други, без да се посочва самоличността на жертвите.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
743 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
...,,- ,,болимехуя. 9

2023.11.23 | 11:34

4
евреите...индианци..
израел

2023.11.23 | 11:08

3
извършва геноцид и бие всичко наред без значение, бомби се всичко наред и после влизат вече с танкове и войници

2023.11.23 | 11:01

2
Браво !!! Повече такива новини искам !!!

2023.11.23 | 10:59

1
Браво !!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини