Най-рано в петък Хамас ще освободи заложници

  • 23 ноември 2023 06:00

  • 484
  • 3
Най-рано в петък Хамас ще освободи заложници
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Ръководителят на Съвета за национална сигурност на Израел Цахи Ханегби каза, че освобождаването на израелските заложници от Хамас няма да започне преди петък.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2151

"Освобождаването на заложниците ще стане в съответствие с първоначалното споразумение между страните и ще започне не по-рано от петък", каза Ханегби в изявление, разпространено от кабинета на израелския премиер.

"Преговорите за освобождаване на нашите затворници напредват и продължават", каза той.

Междувременно Haaretz, позовавайки се на израелски политически източник, съобщи, че забавянето в прилагането на споразумението за прекратяване на огъня между Израел и Хамас се дължи на факта, че групировката все още не е представила списък с израелски граждани, които възнамерява да освободи.

Според източника на вестника Хамас все още не е ратифицирал споразумението за прекратяване на огъня с Катар, което трябва да гарантира спазването му от всички страни.

По-рано беше съобщено, че в четвъртък сутринта започва четиридневно прекратяване на огъня, по време на което е планирано освобождаването на израелски заложници от групировката Хамас и палестински затворници, държани от Израел, пише news.bg.

Израел и "Хамас" прекратяват огъня от утре, ето какво се разбраха

Според условията на сделката Хамас ще освободи 50 жени и деца от 237-те заложници, задържани в ивицата Газа. На свой ред Израел ще освободи от затвора 150 палестински затворници, включително жени и непълнолетни. Затворниците ще бъдат освободени едва след като израелските заложници влязат в страната.

За да напуснат заложниците ивицата Газа, ще бъде въведено примирие за четири дни, това ще е първият етап от сделката.Вторият етап е, че продължителността на примирието може да бъде увеличена - Израел е готов да добави 10 допълнителни заложници към първоначално договорените четири дни на ден. Общо 100 израелски заложници и 300 палестински затворници могат да бъдат освободени благодарение на споразумението.

Прекратяването на огъня, според договореностите, не може да продължи повече от 10 дни.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
484 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Sarbeca Z

2023.11.23 | 07:09

3
Кви противни еврейски муцуни, с кеф човек да си гаси фасовете в лицата им

2023.11.23 | 06:16

2
Хей з Хей да хъмъс

2023.11.23 | 06:09

1
Мачкай хъмъс, мъмицата им хойвенска

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини