Строителството на първата АЕЦ в Египет изпреварва сроковете

  • 21 ноември 2023 11:52

  • 293
  • 0
Строителството на първата АЕЦ в Египет изпреварва сроковете
©
Слушай новината Слушай новината

Специалисти от „Росатом“ започнаха монтажа на корпуса на уловителя на стопилката на втори енергоблок на АЕЦ „Ел Дабаа“ в Египет почти година преди заложения срок. На официалната церемония по случая присъстваха ръководители от ядрения регулатор на Египет (NPPA) и представители на главния изпълнител на проекта - руската държавна корпорация „Росатом“ и дъщерното ѝ дружество АО АСЕ.

АЕЦ „Дабаа“ е първата атомна електроцентрала в Египет, която ще бъде построена в град Ел Дабаа, в провинция Матрух, на брега на Средиземно море, на около 300 километра северозападно от Кайро.

Тя ще има четири енергоблока с мощност 1200 мегавата всеки с реактори с вода под налягане тип ВВЕР-1200 от трето поколение. Уловителят на стопилката е ключово оборудване за пасивната система за безопасност на реакторите ВВЕР-1200 и включва няколко части с общо тегло от 700 тона.

В случай на аварийна ситуация уловителят може да задържи фрагменти от разтопената активна зона на реактора и да спре евентуално изпускане на радиация извън защитната обвивка на сградата на реактора.

„Преди по-малко от два месеца монтирахме уловителя на стопилката в първи енергоблок, което на практика показва, че изграждането на двата енергоблока върви почти успоредно.

До края на тази година планираме да излеем първия бетон в основата на четвърти енергоблок, което ще отбележи края на подготвителния период и прехода към основния етап от изграждането на АЕЦ „Дабаа“. Всичко това е резултат от добре координираната работа на единния екип между Възложител и Изпълнител“, заяви президентът на АО АСЕ Андрей Петров.

Последвайте канала на

Нора Виткова
293 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини