Керемедчиев за отвлечения кораб с българи на борда: При всички положения преговорите ще минат през Иран

  • 20 ноември 2023 08:35

  • 1071
  • 3
Керемедчиев за отвлечения кораб с българи на борда: При всички положения преговорите ще минат през Иран
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

„Единственият път за информация е Иран, но той трудно комуникира с външния свят. Тепърва ще се водят преговори, но при всички положения те ще минат през Иран“, каза в предаването „Тази сутрин“ бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев във връзка с отвлечения кораб с двама българи в Червено море от йеменските хуси.

„Ситуацията е много сложна, тъй като за разлика от преговорите с „Хамас“ за освобождаване на племенниците, където има диалог и се знае кои са играчите, с хусите това е много трудно, защото са изолирани и от осем години водят война със Саудитска Арабия“, посочи той.

По думите му това е опасна ескалация на конфликта в Близкия изток. Според него, докато „Хизбула“ ги е страх да отворят втори фронт срещу Израел, то хусите не ги е.

„Тази ескалация е режисирана и контролирана от Иран. Категорично Техеран стои зад действията на хусите. Те ги въоръжават от вече осем години“, заяви Керемедчиев. Той посочи, че зад отвличането стои разузнаването на Иран.

По думите му Иран се противопоставя на държавите от Персийския залив. „Тази ескалация на напрежението може да доведе до спиране на преговорите, които започнаха между Саудитска Арабия хусите за регулиране на конфликта. Това може да взриви крехкото примирие, което има между хусите и държавите от Персийския залив. По този начин може да се отвори втори фронт срещу Израел, но и срещу Саудитска Арабия“, подчерта бившият зам.-външен министър.

Системата за идентификация на отвлечения с българи кораб e изключена

Той коментира и изявлението на хусите, че ще се отнасят към задържаните в съответствие с ценностите на ислямската религия. По думите му това означава, че ще задържат кораба, а екипажът ще остане на него.

По думите му може да се използват заложните кат разменна монета с тези, които Израел държи.

„България е в добри отношения със собственика на плавателния съд, който е израелски гражданин – Ейбрахам Унгар. Много български екипажи плават във флотилията на този корабособственик“, каза Керемедчиев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1071 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.11.20 | 13:33

3
И двамата ще го харесате: желязна еpекция за цяла нощ, няма бързо да свършваш: cвирка, анален и вагинален ceкc, колкото поискаш, подобряване на издръжливостта до 10 ПЪТИ по-дълго, ярък оргазми и за двамата, Подобряване на вкуса на спepмaта: тя ще иска да поглъща все повече и повече! Съветвам всеки да опита------> mub.me/bluex

2023.11.20 | 11:11

2
Всичкознаещия вечен зам. външен мин. сигурно е с ментални отклонения.

2023.11.20 | 11:11

1
Всичкознаещия вечен зам. външен мин. сигурно е с ментални отклонения.

Добави коментар

Водещи новини