"Хизбула" и Израел си размениха удари в близост до ливанско-израелската граница при нова ескалация на напрежението

  • 18 ноември 2023 13:08

  • 829
  • 0
"Хизбула" и Израел си размениха удари в близост до ливанско-израелската граница при нова ескалация на напрежението
© Getty Images

"Хизбула" и Израел си размениха днес ракетни удари в район в близост до ливанско-израелската граница, съобщиха представители на двете страни в конфликта, цитирани от Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2083

Агенцията отбелязва, че това е поредната ескалация на насилието в региона, подхранващо опасенията на САЩ, че конфликтът може да се разрасне и да обхване целия Близък изток.

Подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка "Хизбула" заяви, че е свалила израелски дрон близо до границата в ранните часове на днешния ден.

Израелската армия от своя страна съобщи, че е прехванала ракета, изстреляна срещу израелски дрон.

Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди тези информации от независими източници.

Генералният директор на СЗО разкритикува продължаващите удари на Израел по ивицата Газа

Представители на ливанските власти съобщиха, че при израелски въздушен удар е била поразена сграда в индустриална зона близо до град Набатие, разположен дълбоко в територията на Ливан.

Израелската армия засега не е отговорила на запитванията за коментар по въпроса.

Ливанският депутат Хани Кобейси разпространи в интернет видеозапис на свое посещението в обекта, който по думите му, представлява алуминиев завод, бомбардиран от Израел.

Официалната новинарска агенция на Ливан ННА, която не съобщава за жертви, предаде, че "вражески дрон е изстрелял две ракети по фабрика за алуминий на пътя между Тул и Кфур", което е предизвикало пожар.

Двама ранени цивилни са откарани в болница, каза обаче за Франс прес кметът на Кфур Ходр Саад.

ННА съобщи, че това е първият удар срещу района на Набатие от последния конфликт през 2006 г. между Израел и "Хизбула" - мощна ливанска шиитска групировка, подкрепяща палестинската "Хамас".

"Хизбула" разпространи тази сутрин поредица от изявления, в които се казва, че групировката е поразила израелски военни обекти и войници в район близо до границата, при което Израел е понесъл загуби.

На 11 ноември израелската армия извърши първия си удар във вътрешността на Ливан срещу автомобил в Захрани, на около 45 километра северно от границата.

Преди този инцидент ежедневната размяна на удари между "Хизбула" и Израел като цяло се ограничаваше до граничната зона между двете страни от началото на войната в Газа.

ННА съобщи също за израелски артилерийски огън и въздушни нападения срещу няколко населени места в Южен Ливан.

"Хизбула" заяви, че е свалила израелски боен дрон "Хермес 450" "с помощта на ракета земя-въздух", както и че е извършила пет други атаки по северната граница на Израел.

"Докато се води война в Газа ... всички сили на съпротивата ... ще продължат да оказват натиск върху Израел. Днес не може да се говори за прекратяване на огъня на единия фронт, а на другия - не", заяви днес Хашем Сафидин, високопоставен член на групировката.

Най-малко петима палестинци са били убити при израелски удар по бежански лагер на Западния бряг

Проиранската групировка пое вчера отговорност за 13 нападения срещу израелски военни позиции на фронта, включително за атака срещу струпване на израелски войници с помощта на дронове камикадзе.

От 7 октомври насам при ежедневната размяна на удари в Южен Ливан са били убити най-малко 90 души, повечето от които бойци на "Хизбула", но също и 10 цивилни, сочат данни на АФП.

Според израелските власти от израелска страна са загинали девет души, включително шестима войници, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
829 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини