Турският министър на правосъдието: Израел рано или късно ще отговаря пред съда

  • 17 ноември 2023 10:25

  • 577
  • 0
Турският министър на правосъдието: Израел рано или късно ще отговаря пред съда
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Турският министър на правосъдието Йълмаз Тунч смята, че Израел рано или късно ще отговаря пред Международния наказателен съд в Хага за деянията си в Газа. Това каза той в интервю за в. "Миллиет" в отговор на въпрос дали Израел ще бъде подведен под отговорност от международното правосъдие.

Всичко по темата:
Войната между Израел и Хамас 1228

"В крайна сметка Израел ще бъде съден. Защото пред очите на света се избиват деца. Няма ли да бъде потърсена сметка за тези деца? Със сигурност ще стане. Дори това да не може да се постигне днес, след години тези убийци ще се явят пред Международния наказателен съд и ще бъдат съдени", отговори министърът.

Според Тунч "в момента международната система има недостатъци", но се събират доказателства. 

"За съжаление, структурата на Съвета за сигурност на ООН и Уставът на ООН не позволяват решаването на този проблем. За съжаление, правото на вето на един член може да отхвърли прекратяването на огъня и да реши да продължи войната. Предложенията за хуманитарна помощ се отхвърлят. За съжаление, дори най-хуманното нещо не може да бъде осъществено поради правото на вето на един член", коментира той. 

По думите на министъра е необходимо организациите на ООН, като например УНИЦЕФ, да бъдат по-ефективни. 

"Има Съвет по правата на човека към ООН. Те трябва да събират доказателства. Тези доказателства със сигурност ще бъдат включени в дневния ред на Международния наказателен съд", каза Тунч, добавяйки, че разследвания са били правени и преди, и са били установявани нарушения на правата от страна на Израел, пише БТА.

Нетаняху: Израел не успя в опита си да сведе до минимум цивилните жертви в Газа

"Военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, извършени по време на тези атаки, които продължават вече повече от месец, разбира се, ще бъдат включени в дневния ред на Международния наказателен съд", е уверен турският правосъден министър.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
577 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини