ЕС подкрепя създаването на морски хуманитарен коридор от Кипър за Газа

  • 07 ноември 2023 13:12

  • 1149
  • 0
ЕС подкрепя създаването на морски хуманитарен коридор от Кипър за Газа
© Getty Images

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е приветства възможността за създаване на морски хуманитарен коридор от Кипър до Газа, съобщи кипърската редакция на в. „Катимерини“.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2060

Тя говори вчера пред годишната конференция на посланиците от ЕС в Брюксел, като в словото си засегна войната в Украйна, събитията в Близкия изток и отношенията с Китай.

„Помощта вече влиза през граничния пункт в „Рафах“ [между ивицата Газа и Египет]. Но количествата остават твърде малки, за да отговорят на огромните хуманитарни нужди в Газа“, заяви Фон дер Лайен, като допълни, че за ЕС е приоритетно да се работи с партньорите за укрепването на логистичния капацитет в „Рафах“.

Гърция предлага морски коридор за изпращане на хуманитарна помощ в Газа

Тя уточни, че ЕС работи с Израел, Египет и ООН за влизането на повече хуманитарни конвои в Газа.

В същото време тя обясни, че се работи по допълнителни маршрути като „морски коридор от Кипър“, чрез който „ще бъде осигурен устойчив, регулиран и стабилен поток от помощи“.

Фон дер Лайен заяви, че приветства „отличното сътрудничество с президента [на Кипър] Никос Христодулидис и неговото правителство“.

По думите ѝ ЕС е най-големият донор на хуманитарна помощ за Газа и ще продължи да работи за това помощта да достига до нуждаещите се цивилни, тъй като тази помощ „може да бъде решаваща за живота и смъртта на хиляди палестинци“, пише БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1149 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини