Израелски военни задържали журналисти, отразяващи насилието срещу палестинци

  • 06 ноември 2023 13:32

  • 1115
  • 3
Израелски военни задържали журналисти, отразяващи насилието срещу палестинци
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Израелски военнослужещи са задържали и заплашили журналисти от германската телевизия А Ер Де, предаде ДПА. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2065

Кореспондентът на телевизията Ян-Кристоф Кицлер се е връщал от интервю, придружен двама свои колеги – германец и палестинец, когато групата е била спряна от израелски военни южно от град Хеброн. Военнослужещите са се държали изключително агресивно с журналистите и няколко пъти са насочили оръжия към автомобила им. 

Баварското радио, което е част от мрежата на А Ер Де и ръководи медийното ѝ студио в Тел Авив, определи инцидента като посегателство върху свободата на словото.

Според съобщението на А Ер Де журналистите са подготвяли репортаж за насилието, което израелски заселници упражняват срещу палестинци на окупирания Западен бряг. "Военнослужещите ни заплашиха с оръжията си и ни попитаха дали сме евреи. Те обидиха единия ни колега, наричайки го предател", разказа Кицлер. По думите му напрегнатата ситуация е продължила повече от час и нещата са се успокоили, едва след като на място са били извикани и други военни и полицаи, предаде БТА.

„Ще си кажете, че направеното от Хитлер е било шега“: Израел арестува Ахед Тамими – икона за палестинците

"Израелските Сили за отбрана се извиняват за причиненото неудобство", се казва в изявление на министерството на отбраната на Израел до ДПА, след като ведомството бе помолено за коментар. "Действията на военните бяха проучени, направен бе преглед и на протоколите", пише още в изявлението, макар да не се споменава да ли са предприети някакви мерки и дали са констатирани нарушения. 

В края на октомври "Асоциацията на чуждестранната преса в Израел" призова израелската армия да осигурят безопасността на журналистите и се оплака от два инцидента на Западния бряг, при които войници са тормозили представители на медиите. Един от въпросните случаи също е свързан с журналисти от А Ер Де, които са били задържани за два часа от военни, докато са отразявали насилието на израелски заселници срещу палестинци.

Израел безмилостно бомбардира Газа

Базираната в Ню Йорк "Комисия за защита на журналистите" (КЗЖ) съобщи в края на миналия месец за рекорден брой убити журналисти в окупираните палестински територии, както и за редица случаи на нападения, арести, заплахи, кибератаки и цензура по отношение на медийни служители от страна на израелските власти.  

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1115 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.11.06 | 17:10

3
е що така, нали нямаше терор и убийства спрямо палестинците?

2023.11.06 | 14:17

2
тарамбуки у лево, тарамбуки у десно, а между тех гадове, които заработват от снимки на трупове. за кого точно да ми е жал?

2023.11.06 | 14:11

1
Искате ли нови усещания в се`кса? Се`кс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много спе`рма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> mub.me/medik

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини