Саудитска Арабия осъжда израелската бомбардировка на бежанския лагер в Газа

  • 01 ноември 2023 10:07

  • 1095
  • 3
Саудитска Арабия осъжда израелската бомбардировка на бежанския лагер в Газа
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Саудитска Арабия осъди категорично израелската бомбардировка на бежански лагер в Газа, при която загинаха десетки хора. Според Израел целта е била ликвидирането на командир на палестинското ислямистко движение "Хамас", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2083

"Кралство Саудитска Арабия осъжда по възможно най-категоричен начин нехуманния удар на израелските окупационни сили към бежанския лагер Джабалия в обсадената ивица Газа, при което загинаха и бяха ранени голям брой невинни цивилни", заяви саудитското външно министерство в социалната мрежа "Екс". Според здравното министерство на "Хамас" при обстрела на лагера са загинали най-малко 50 души.

Израел поиска районът да бъде евакуиран, припомня АФП.

Седмица след началото на конфликта, предизвикан от нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, Саудитска Арабия, която е регионална сила в Близкия изток, реши да преустанови водените преговори за евентуално нормализиране на отношенията с Израел, припомня АФП.

Според Ройтерс при ударите са били убити най-малко 50 палестинци и командир на "Хамас", а медиците се опитват да лекуват пострадалите в анклава, където храната, горивото и основните материали са оскъдни.

Израелските военни съобщиха, че при вчерашните боеве в Газа са загинали 11 войници, което е най-големият брой жертви за израелските въоръжени сили от 7 октомври, когато бойци на "Хамас" нападнаха Южен Израел, убивайки над 300 войници и 1100 цивилни.

Десетки загинали в Газа след удар по бежански лагер и последвала експлозия

Израелското армейско радио съобщи, че повечето от загиналите са пехотинци, чийто автомобил е бил улучен от противотанково оръжие.

Израел изпрати силите си в Газа след седмици на въздушни бомбардировки в отговор на нападението на подкрепяната от Иран "Хамас". Според изявление на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) при въздушните удари по Джабалия, най-големият бежански лагер в Газа, е убит Ибрахим Биари, командир на "Хамас". Според израелската армия той е изиграл ключова роля в планирането и изпълнението на атаката на 7 октомври.

Десетки бойци на "Хамас" са били в същия подземен тунелен комплекс като Биари и също са били убити при срутването му при нападението, заяви говорителят на ЦАХАЛ подполковник Джонатан Конрикус.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1095 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.11.01 | 14:31

3
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много сперма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> mub.me/neoix

2023.11.01 | 10:50

2
ИЗРОДИ !! СМЪРТ НА ЦИОНИСТИТЕ !!!!

2023.11.01 | 10:50

1
Няма ли международно разследване, както за театъра в Украйна? То бяха едни снимки, едни репортажи... сега има само мълчание.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини