Израел обяви увеличаване на хуманитарната помощ за ивицата Газа

  • 29 октомври 2023 19:10

  • 781
  • 2
Израел обяви увеличаване на хуманитарната помощ за ивицата Газа
© Getty Images

Израел се застъпи за оказването на хуманитарна помощ за ивицата Газа, каза правителствена организация, отговаряща за сътрудничеството в региона, цитирана от ДПА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2223

Ръководителят на гражданския отдел "Координация на правителствените дейности в териториите" Елад Горен каза пред журналисти, че по молба на САЩ доставките с помощи трябва в следващите седмици да бъдат "значително увеличени".

Съвместен механизъм между САЩ, Египет и ООН беше създаден, за да ускори доставките на помощи през граничния пункт "Ницана" между Египет и Израел, на около 40 км южно от ивицата Газа, като натоварените камиони ще бъдат проверявани за оръжия при преминаването им. 

Нетаняху каза, че не е бил предупреден за планираното нападение на "Хамас", после се извини

След проверките стоките ще бъдат превозвани на север, за да бъдат доставени през пункта "Рафах" между Египет и Газа и предадени на организации на ООН, които да ги разпределят за нуждаещите се в южната част на територията.

Горен говореше за "хуманитарна зона около Хан Юнис", град в Южна Газа. Израел призова жителите на Газа да напуснат от северната част, където се намира град Газа, и да се евакуират на юг.

По отношение на водоснабдяването Горен заяви, че то "не е в нормалните нива", но е достатъчно, за да покрие хуманитарните нужди. Той отбеляза, че 90% от питейната вода в ивицата обикновено идва от самия палестински регион и само 10% от Израел.

Израелските власти също така твърдят, че в ивицата няма недостиг на храна, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
781 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.10.29 | 23:21

2
НЕМА ТАКАВА НАГЛОСТ !

2023.10.29 | 19:26

1
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук ----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини