Израелската армия бомбардира ивицата Газа, атакувайки над 450 цели през нощта

  • 29 октомври 2023 17:11

  • 1205
  • 4
Израелската армия бомбардира ивицата Газа, атакувайки над 450 цели през нощта
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Израелската армия отново атакува стотици позиции на палестинската групировка "Хамас", докато разгръщаше сухопътните си операции в ивицата Газа, съобщиха израелските военни тази сутрин, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2060

През изминалото денонощие изтребители са бомбардирали повече от 450 цели, включително командни центрове, наблюдателни пунктове и площадки за изстрелване на противотанкови ракети, съобщиха Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) в "Телеграм". Израелските бойни части са атакували терористични клетки, които са се опитали да извършат нападение и да изстрелят противотанкови ракети.

Израелски офицер е бил сериозно ранен през нощта, когато бил улучен от минометен снаряд в северната част на ивицата Газа, се казва още в съобщението. Друг е бил ранен при сблъсък с терористи, също в северната част на Газа. Според ЦАХАЛ и двамата в момента се лекуват в болница.

Израел навлиза в следващата фаза на войната си срещу "Хамас" в Газа по въздух, суша и море, заяви говорителят на ЦАХАЛ Даниел Хагари във видеозапис, публикуван в платформата "Екс" (доскоро "Туитър"). "Сухопътните операции в северната част на ивицата Газа продължават. Продължаваме да преминаваме през етапите на войната съгласно плана. Постепенно разширяваме сухопътната дейност и обхвата на силите си в ивицата Газа", каза по-късно той в актуализирано съобщение. 

Според информация на световните медии хиляди жители на Газа са се струпали около болницата "Шифа" в палестинския анклав, за да намерят убежище. Снимки, публикувани от Си Ен Ен, "Ал Джазира" и други телевизионни канали, показват, че много жители са потърсили подслон в близост до най-голямата болница в ивицата Газа.

По данни на Агенция на ООН за подпомагане на палестински бежанци (UNRWA) хиляди хора са нахлули в складове и разпределителни центрове за хуманитарна помощ. В централната и южната част на ивицата Газа те са задигнали пшенично брашно и други стоки, като например хигиенни продукти, уточни международната агенция.

Иран: Израел пресече червените линии, ще въвлекат и други страни в конфликта

"Това е тревожен признак, че гражданският ред започва да се разпада след три седмици война и строга обсада на Газа", заяви Томас Уайт, директор по въпросите на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Газа. "Хората са уплашени, разочаровани и отчаяни", добави той.

Положението със снабдяването в Газа беше много лошо още преди избухването на войната и оттогава се влоши значително на фона на блокадата и масовото разселване, отбелязва ДПА

От началото на войната в Газа преди седмици на територията на палестинския анклав са навлезли стоки от около 80 камиона през пункта "Рафах" на гланицата с Египет. Вчера обаче нито един от конвоите не успя да влезе поради прекъсване на интернет и комуникационните услуги, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1205 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.10.29 | 19:29

4
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук ----->> mub.me/keto
ИЗРАЕЛ ГАЗИ В ГАЗА

2023.10.29 | 18:39

3
ВОВАТА да праща самолетоносачите да спасяват джихадистите, че Израел ша ги насмете....
КЪДЕ Е ХАМАС

2023.10.29 | 18:38

2
Да защити Газа.....изпокриха се като мишки....
Израелската армия атакува

2023.10.29 | 17:56

1
През нощта по въздух, вода и от 1 км разстояние по суша, тъй като през нощта има повече мирни граждани по домовете си и еврейските войници ги е страх от бой лице в лице с палестинските революционери, които 75 г се борят за освобождение на Палестина от израелската окупация.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини