Николай Младенов: Сухопътна операция на Израел в Газа изглежда неизбежна

  • 20 октомври 2023 17:22

  • 1113
  • 3
Николай Младенов: Сухопътна операция на Израел в Газа изглежда неизбежна
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Сухопътна операция на Израел в Газа изглежда неизбежна, заяви пред БНТ Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27, директор на Дипломатическа академия "Ануар Гаргаш" в Абу Даби и бивш специален координатор на ООН за близкоизточния мирен процес.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1982

"За съжаление, това, което виждаме в първите дни на ескалацията след отвратителната терористична атака на Хамас в Израел, беше много невинни цивилни жертви в Газа, които са засегнати от бомбардировките над целите на Хамас, които Израел осъществява и голяма несигурност по отношение на това какъв ще е следващият етап на операцията. Предполагам, че това ще разберем следващите дни и предполагам, че това, което най-вероятно в момента се случва е, че специални части на Израел са в Газа в опит да спасят колкото се може повече от отвлечените хора", посочи Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27.

По думите му основните усилия за деескалация трябва да се водят от Египет, ООН и САЩ, а приоритетите в момента са три: помощ за цивилното население в Газа, намаляване на напрежението, за което би допринесло в голяма степен освобождаването на заложниците, които Хамас взе от Израе, преодоляването на регионален конфликт.

Израелският министър на отбраната към войниците си: Скоро ще видите Газа отвътре

Младенов изтъкна, че опасността от още по-голяма ескалация и нова война в Близкия изток винаги е съществувала, а всяка военна операция в Газа води до рискове за целия регион. Според него, ако Израел започне сухопътна операция в Газа, е важно да дефинира целите ѝ и да даде отговор на въпроса как ще се управлява Газа след това.

"Фактите са трагични - каквато и да е операцията, ще отнеме човешки животи и от двете страни. Затова вероятно, на този етап, мисленето в Израел е в максимална цел чрез бомбардировките да се ограничи възможността на Хамас да реагира, да се ограничат ракетните обстрели които продължават от Ивицата Газа и да се освободят заложниците.

Израел трябва да дефинира какви ще са целите на една наземна операция - дали реокупацията на Газа и контрола над цялата ивица или само над северната част от Ивицата; на град Газа, където е голяма част от населението; каква е визията за ситуацията в Газа след операцията; как ще се управлява Газа, защото 2 млн. души, които живеят в едно ограничено пространство, трябва да имат форма на управление. До този момент Хамас имаше функциите и на правителство там, за добро или за лошо, сега трябва да е ясно как ще се управлява Газа. Но най-важният въпрос е как да се минимизират човешките щети и как да се окаже хумнитарна помощ", посочи Младенов.

Колкото по-бързо се стигне до потушаване на напрежението, толкова по-малко щети ще претъпят цивилните, изтъкна той.

"Израел ще преследва Хамас където и да се намират в Газа. Съобщението отпреди няколко дни за цивилните да напуснат град Газа, е защото там е основната инфраструктура на Хамас - там са техните тунели, командни центрове и така нататак. Прогнозите са за много цивилни желтви и колкото по-бързо се стигне до изход, толкова по-добре за хората в Газа, които не всички са свързани с Хамас. Има много хора, които живеят там, но няма къде да отидат. не е задължително да подкрепят Хамас, много от тях са подтиснати от нея", каза още Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1113 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.10.20 | 22:43

3
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

2023.10.20 | 18:50

2
Ще има пак жълт сапун

2023.10.20 | 17:48

1
За съжаление, покрай сухото, гори и мокрото. Войната между Израел и терористичната групировка Хамас е или, или. Израел нямат друг изход, освен изтреблението на Хамас.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини