Пунктът между Газа и Египет остава затворен

  • 17 октомври 2023 11:07

  • 928
  • 4
Пунктът между Газа и Египет остава затворен
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

И до този момент не е отворен граничният пункт между Египет и Ивицата Газа - единственият такъв, който не е под контрола на Израел. Имаше очаквания това да се случи още вчера - отварянето да е прозорец, в който чуждестранни граждани да могат да се евакуират от анклава, а в обратна посока да влезе колоната с хуманитарна помощ.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2159

Вчера макар и да се появиха съобщения, че отварянето на пункта е договорено с Египет, израелските власти отхвърлиха твърдението, че такъв хуманитарен коридор е договорен.

Преди няколко дни и с авиационен удар бе повреден обект от самия граничен пункт, който и до този момент не е поправен. Палестинските власти заявиха, че 28 души са били убити при този удар, като сред убитите има жени и деца. Тази нощ е имало бомбардировки и по Хан Юнис, град по пътя към пункта "Рафах" за изход от Газа.

Все още явно продължават и разговорите как в анклава да влезе хуманитарна помощ, но да не стигне до ръцете на "Хамас". Израел също така настоява за освобождаване на заложниците, по последна официална информация от вчера - 199 души, сред тях деца, дори и деветмесечно бебе, както и възрастни хора, включително и такива над 80 години.

Тази сутрин говорителят на израелската армия Джонатан Конрикус заяви, че вече около 600 000 души са напуснали северната част на Газа, но там остават около 100 000 души. "600 000 души взеха разумно решение, плод на желание за самосъхранение", е коментарът на Конрикус, който добавя, че още 100 000 души е добре да направят това.

ООН преговаря с Израел за хуманитарна помощ за Газа

Няколко пъти ЦАХАЛ отправя призив мирните граждани да се отправят на юг, също така и заявявайки, че самият "Хамас" пречи на палестинците да се евакуират, включително и затваряйки пътища.

Очаква се днес в Израел да пристигне германския канцлер Олаф Шолц, а утре и американският президент Джо Байдън.

Израелската армия обяви готовност да започне сухопътната си операция в Газа още преди няколко дни. Това все още не се случва, като една от вероятните причини за забавянето е именно продължаващите дипломатически усилия на редица световни лидери да постигнат някакъв успех, макар и да не е точно формулирана целта. На този етап се настоява предимно на тезата конфликтът между Хамас и Израел да не се разпростре.

Последвайте канала на

Калина Христова
928 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.10.17 | 16:41

4
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik
Щом и в

2023.10.17 | 12:36

3
Египет не ги искат......Да ги пратят на болните русофили , те да им сърбат попарата....
трудът ще ви направи свободни

2023.10.17 | 12:24

1
Малко ви е било .
Тъпак...

2023.10.17 | 12:34

2
Под този лозунг са затрити и не малко русофили , но явно са били недостатъчно !!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини