Новата "Мис Вселена Пакистан" разбуни духовете

  • 11 октомври 2023 12:25

  • 10271
  • 2
Новата "Мис Вселена Пакистан" разбуни духовете
© Инстаграм
Слушай новината Слушай новината

Ерика Робин, християнка от град Карачи, ще представя дълбоко консервативния Пакистан на конкурса за красота “Мис Вселена“, предаде Би Би Си. Г-ца Робин беше избрана за "Мис Вселена Пакистан" измежду пет финалистки на конкурса, проведен на Малдивите.

Той беше организиран от базираната в Дубай група, която притежава и франчайз правата за “Мис Вселена Бахрейн“ и “Мис Вселена Египет“. Тя заяви, че за конкурса “Мис Вселена Пакистан“ са постъпили “огромен“ брой кандидатури. Финалът на конкурса “Мис Вселена“ ще се проведе в Салвадор през ноември.

„Чувството е страхотно да представям Пакистан. Но не разбирам откъде идва отпорът. Мисля, че това е идеята, че ще дефилирам по бански в стая, пълна с мъже“, каза г-ца Робин.

Критикуващите номинацията ѝ казват, че тя представлява страна, която не иска да бъде представена, особено като се има предвид, че конкурсите за красота са рядкост в Пакистан, където мнозинство са мюсюлманите. "Мис Пакистан Свят", конкурс за жени от пакистански произход от цял свят, е вероятно най-известният. За първи път той се провежда в Торонто през 2002 г., но през 2020 г. се премества в Лахор. Конкурсът е имал и различни разклонения като "Мис Пакистан Вселена", "Мисис Пакистан Вселена" и дори "Мис Транс Пакистан". В 72-годишната история на конкурса Пакистан никога не е номинирал своя представителка за "Мис Вселена".

Г-ца Робин си спомня, че по време на втория кръг от подбора на конкурса, който се проведе в Zoom, тя е била помолена да посочи едно нещо, което иска да направи за страната си. “И аз отговорих, че бих искала да променя това мислене, че Пакистан е изостанала страна“. Това може да се окаже трудно, като се имат предвид някои от враждебните реакции към нейната номинация. Въпреки това модели, писатели и журналисти поздравиха г-ца Робин, като журналистката Мариана Бабар приветства нейната “красота и ум“ в X, известен преди като Twitter.

Почина финалистка на "Мис Вселена"

Но както казва пакистанският модел Ванеза Ахмед, която първа насърчила г-ца Робин да се занимава с моделство: “Когато тези мъже нямат нищо против международните конкурси, наречени “Мистър Пакистан“, защо имат проблем с постиженията на една жена?“

“Ние сме нация с много противоречия, а жените и маргинализираните ни предизвикват най-много“, казва писателят и коментатор от Карачи Рафай Мехмуд. “Пакистан като цяло е авторитарна държава и това се отразява в суровите патриархални ценности, които тя позволява както в институционален, така и в социален план. Ерика Робин и полицейското преследване, с което се е сблъскала, са продължение на това“, добави той.

Съществува обаче архив на Пакистан, който някога е бил много по-либерален. В екземпляри на вестник Dawn от 50-те до края на 70-те години на ХХ век има реклами на кабаре и чуждестранни "бели денс" танцьорки, които се изявяват в клуб близо до бившата улица Elphinstone в центъра на Карачи. Тези нощни клубове са били посещавани от активисти, дипломати, политици, стюардеси и млади хора, предава Дарик.

Историческият хотел “Метропол“ в Карачи също е бил предпочитано място за певчески и джаз изпълнения. Но през 1973 г. пакистанският парламент създава конституция, която обявява страната за ислямска република, а исляма - за държавна религия. Четири години по-късно военният лидер генерал Зия ул-Хак сваля правителството на министър-председателя Зулфикар Али Бхуто. Това, което последва през следващото десетилетие, е наричано от активисти и юристи “драконовски етап“, тъй като ислямското право е наложено и пакистанското общество е драстично променено.

В средата на 80-те години генерал Зия дори възстановява публичното бичуване, за да покаже своята привързаност към ислямското право. Днес нощните клубове и барове отдавна ги няма, а хотел “Метропол“ изглежда по-скоро като застрашен от срутване. Точно долу на пътя скелетната структура на това, което първоначално е трябвало да бъде казино, стои изоставена.

Но копнежът за по-свободен и толерантен Пакистан не е изчезнал, а г-ца Робин е само една от тези, които прокарват границите на това, което е приемливо и което не е. Възпитаничката на гимназията “Свети Патрик“ и Правителствения колеж по търговия и икономика е категорична, че не е направила нищо нередно.

“Не нарушавам никакъв закон, като представям Пакистан на световна платформа. Давам своя принос, за да потуша всички стереотипи за него“, казва тя.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
10271 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.10.11 | 15:19

2
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik
gg

2023.10.11 | 14:14

1
Добро парче!

Добави коментар

Водещи новини