Керемедчиев предупреди за голяма опасност за света, ако Израел нападне "Хамас"

  • 10 октомври 2023 20:53

  • 6903
  • 7
Керемедчиев предупреди за голяма опасност за света, ако Израел нападне "Хамас"
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

Бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев призна пред БТВ, че е изненадан от това, че военната атака на „Хамас“ срещу Израел е била толкова добре организирана.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2091

„Ако се върнем обратно в същината на проблема, за международната общност „Хамас“ е една ислямистка политическа организация, но от 2007 година, откакто се изтеглиха окупационните части на Израел от ивицата Газца, „Хамас“ в момента не е само една групировка, която се бори срещу Израел. Това е структура, която отглежда децата от ранна детска възраст, грижи се за училища, здравеопазване, за религия, джамиите. Тоест тя е толкова дълбоко влязла в ежедневието на палестинците, така че те не я възприемат само като борец срещу израелската окупация, но я възприемат също и като възможност за тяхното оцеляване. Защото всъщност „Хамас“ води преговори с израелската държава, затова да има квоти първо 18 000, след това 100 000 на палестинци, които да работят на израелската територия", обясни той.

"Всъщност затова много трудно Израел успя да хване тази подготовка, защото той не можа да вкара своя агенти, свои хора в структурите на на „Хамас“ поради точно тази дълбока внедреност на „Хамас“ в палестинския живот", смята Керемедчиев.

Отвлечени, убити и изнасилени след инвазията на "Хамас": Терористите снимат и показват зверствата си

"И затова те тръгнаха вече с електронни начини на наблюдение, на разузнаване, „Хамас“ се върнаха в 19-и век пък с бележки и уста на уста да организират тези събития и затова в крайна сметка имаме тази изненада", каза той. 

Дали пътят за разрешаване на конфликта е прилагането на всички решения и закони на ООН за справедливо решение на каузата – изтегляне на израелската окупация, връщането на палестинските бежанци по домовете и признаване на независимостта на палестинската държава?

"За съжаление този път е трудно осъществим. Даже и да има осъществяване на палестинска държава, ивицата Газа едва ли ще бъде между тях, защото тя е, както знаете, съвсем откъсната от Западния бряг. Тоест, не може да има две автономни персийски територии толкова разделени. Проблемът е, че ивицата Газа наистина е много тясна, с много голямо население, едно от най-гъсто населените места в света с абсолютно никаква възможност за излаз. Тоест в момента, ако Израел започне сухоземна операция, това означава минимум 1 милион бежанци да се струпат на границата с Египет. Това означава бежански лагери, това означава голям брой бежанци, които да минат през Египет, съответно пътищата знаете, през Средиземно море, Италия и Гърция към Европа. Възможността за проникване на ислямистки бойци също е много голяма. Видяхме в Афганистан войната, в Сирия войната, как за бежанските потоци бяха включени и такива прикрити бежанци. Тоест опасността за целия свят започва да нараства", предупреди дипломатът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6903 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2023.10.11 | 00:57

6
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.10.10 | 23:42

5
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik
Има решение

2023.10.10 | 22:16

4
Бой по каските и до умиране! Войната е мюсюлмани срещу християни! Днес Путин ясно показа, че е за мюсюлманите, Иран и Хисбула. Така е бил и Александър Невски, който се е бил с мюсюлманите срещу кръстоносците. Историята се повтаря. Краят е ясен!!! ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА, ДРУГАРИ!!!

2023.10.10 | 21:51

3
zashto bokluk nima sega vav evrogeiska evropa ne prestigat milioni arabski manaqfi oshte edimn milion geiovete bniama da go usetiat
Израелска пропаганда, бок луци@

2023.10.10 | 21:41

1
Дрън дрън глупости, щяла израел да осигури работни места, ха ха някой ви вярва. Израелската блокада на Газа вече над 20 години.
За доброто на 2та народа

2023.10.10 | 21:42

2
Е Израел да се изтегли незабавно от окупираните палестински територии до границата от 04.06.1967г.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини