Сблъсъци между Израел и палестинци взеха четири жертви

  • 20 септември 2023 10:05

  • 687
  • 0
Сблъсъци между Израел и палестинци взеха четири жертви
© Getty (архив)

Четири жертви взеха сблъсъци между палестинци и израелски военни. Израелските въоръжени сили застреляха вчера палестинец на границата между Ивицата Газа (частта от Държавата Палестина на брега на Средиземно море) и Израел, а други трима палестинци бяха убити в сблъсъци в окупирания град Дженин на Западния бряг на река Йордан, частта от Палестина, която граничи с Йордания), съобщиха палестински служители, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Палестинецът, убит в Газа, е първият подобен смъртен случай след месеци на относително спокойствие.

„Продължаващата израелска агресия срещу нашия народ в Газа, Дженин и други палестински градове ще донесе насилие и ескалация в целия регион", каза официалният говорител на палестинското президентство Набил Абу Рудейнех.

В изявление на израелската армия се казва, че стотици бунтовници са се събрали и са участвали в съпроводен с насилие бунт в непосредствена близост до ограда, разделяща Ивицата Газа от Еврейската държава.

„По време на инцидента няколко взривни устройства бяха активирани от бунтовниците“, заявиха от въоръжените сили на Израел.

Здравните власти в Палестина съобщиха, че 25-годишният Юсеф Радван е бил прострелян във врата на границата и е починал в болница. Други 11 души са били са ранени.

Трима палестинци на възраст 22, 23 и 24 години бяха простреляни и убити от израелските сили, а най-малко 30 души бяха ранени в сблъсъци в Дженин, казаха палестински служители.

Израелската армия съобщи, че един от нейните безпилотни самолети е нанесъл удар в Дженин, но не потвърди за жертви.

В изявление израелските военни казаха, че са попаднали под обстрел на Западния бряг на река Йордан по време на операция, както и че експлозив е бил взривен под военно превозно средство, а войниците в него след това е трябвало да бъдат спасявани.

„По време на спасителната операция въоръжени лица стреляха по израелските войници, улучени са превозни средства, но няма ранени“, заявиха от военното министерство.

Израелските военните съобщиха, че през последните няколко седмици войниците са използвали средства за разпръскване на тълпи срещу палестинци, които хвърляли експлозиви по граничната ограда с Ивицата Газа.

Миналата седмица петима палестинци бяха убити на границата от взривно устройство, детонирано случайно от демонстранти, които смятали да го използват срещу израелските сили.

Израел ликвидира терористи в Наблус

Последвайте канала на

Novini.bg
687 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини