Над 260 души бяха задържани в Иран по повод годишнината от смъртта на Махса Амини

  • 18 септември 2023 10:01

  • 738
  • 1
Над 260 души бяха задържани в Иран по повод годишнината от смъртта на Махса Амини
© Getty (архив)

В стремежа си да предотвратят нова масова вълна от протести, иранските власти извършиха десетки арести през уикенда, като демонстрация на сила във връзка с годишнината от смъртта на Махса Амини, предаде ДПА.

Най-малко 260 души са били задържани в рамките на 24 часа във връзка с годишнината от най-масовите вълнения в най-новата история на Ислямската република, съобщи вестник "Шарх", цитирайки официални данни.

Правоохранителните органи заявиха, че арестите са извършени заради нарушения на обществената сигурност, подстрекаване към протести и притежание на оръжие.

В събота се навърши една година от смъртта на младата иранска гражданка от кюрдски произход Амини. Нейната кончина предизвика вълна от протести във всички краища на близкоизточната страна.

Иранските власти задържаха известна актриса във връзка с протестите

В навечерието на годишнината иранските органи на реда предприеха строги мерки за сигурност, за да предотвратят нова вълна от демонстрации.

Въпреки това снощи в южната провинция Фарс при очевидно нападение на дисиденти е бил убит член на прословутите ирански паравоенни сили "Басидж" ("Мобилизация"), съобщи държавната телеграфна агенция ИРНА.

Двама неидентифицирани нападатели на мотоциклет се приближили до група бойци на "Басидж" и открили огън, като убили един и ранили трима от тях в град Нурабад.

Властите съобщиха, че нападателите са избягали от мястото на инцидента, но не дадоха повече информация за възможините извършители.

Силите "Басидж" са създадени след революцията от 1979 г., когато монархията е премахната и е обявена Ислямска република.

Организацията работи под ръководството на Корпуса на стражите на Ислямската революция (КСИР) и изигра основна роля при потушаването на протестите - включително масовите демонстрации, които избухнаха миналата година след смъртта на Махса Амини в полицейския арест.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
738 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.18 | 11:26

1
Разпро.дажба! Уникален и компактен видео-реко.рдер със сензори за движение и удар, нощно виждане, цифрово увел.ичение и запис във формат Full HD 1080p. Той ще ви предпази на пътя само на половин цена:----> welcome.to/carcam

Добави коментар

Водещи новини