Сирийци щурмуваха офиси на управляващата партия

  • 23 август 2023 17:56

  • 1543
  • 2
Сирийци щурмуваха офиси на управляващата партия
© Getty (архив)

Демонстранти, недоволни от икономическата ситуация в Сирия, щурмуваха местни офиси на управляващата партия БААС в южната част на страната, предаде АП, цитирина от БТА.
 

Представители на опозицията заявиха, че протестиращи са блокирали частично и магистрала, която свързва провинция Суейда със столицата Дамаск. Провинцията е населена предимно с представители на друзкото малцинство.

Антиправителствените демонстрации избухнаха снощи заради влошаващите се условия на живот и инфлацията, която нарасна след взетото миналата седмица решение на президента Башар АсадБашар АсадБаша̀р Ха̀фез ал-А̀сад е роден в Дамаск на 11 септември 1965 г. Той е лидер на партия Баас и да увеличи двойно заплатите в публичния сектор и пенсиите.

Антиправителствени протести избухнаха в Сирия

Засега ситуацията в Дамаск и големите градове като Алепо и Хомс ситуацията е спокойна.

Сирия е в тежка икономическа криза заради продължилата с години гражданска война, корупцията и лошото управление. Освен това Западът наложи санкции във връзка с обвинения срещу правителството на Асад за съпричастност към военни престъпления и търговия с наркотици. По изчисления на ООН около 90% от сирийското население живее в бедност.

Провинция Суейда е населена предимно с представители на друзкото етническо малцинство и до голяма степен остана изолирана от продължаващия вече 13-а година конфликт.

"Това са най-големите протести, които са се провеждали в Суейда", каза местен журналист. "До един момент повечето хора заемаха неутрална позиция или проявяваха нерешимост, но сега те вярват, че животът им няма да се подобри без политическа промяна", допълни той.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1543 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.08.23 | 19:15

2
САЩ отново се връща в Сирия .
лагнам

2023.08.23 | 19:06

1
Щурмуват на мама ви дъртата шунда хахахха

Добави коментар

Водещи новини