Иран готви нови наказания за нарушаване на дрескода при жените

  • 06 юни 2023 14:14

  • 847
  • 0
Иран готви нови наказания за нарушаване на дрескода при жените
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Ирански проектозакон, налагащ нови наказания за жените, които не носят хиджаб около главата си на публично място, предизвика дебат в Ислямската република, след като все повече жени не спазват строгия дрескод в страната, съобщава БТА.

Въпреки че след Ислямската революция през 1979 г. жените са задължени да покриват косата и врата си, когато са на публични места, все повече жени отказват да спазват това строго правило и според закона в такъв случай са застрашени от глоби или лишаване от свобода за срок до два месеца. 

Тенденцията за нарушаване на дрескода се зароди по време на националните протести, предизвикани от смъртта на Махса Амини през септември миналата година, която на 22 години почина в ареста, след като бе задържана заради нарушаване на строгото правило. Протестите разтърсиха Иран и предизвикаха репресии от страна на властите, които отнеха живота на стотици хора, включително десетки служители по сигурността, а хиляди бяха арестувани.

Иран е екзекутирал най-малко 173 души тази година за престъпления, свързани с наркотици

Повечето ирански консерватори, които доминират в парламента и ръководството на страната, категорично защитават правилата за обличане и смятат, че облекчаването им ще постави началото на процес, водещ до дълбоки промени в "социалните норми".

Тъй като обаче все повече иранци настояват за промяна, през май правителството предложи закон за "Подкрепа за културата на хиджаба и целомъдрието", който да "защити обществото" и  и да "заздрави семейния живот".

Текстът предвижда увеличени глоби за "всеки, който свали хиджаба си на обществено място или в интернет", но отменя заплахата от лишаване от свобода.

След смъртта на Амини и последвалите протести обществото "вече не приема факта, че затваряме жена само защото не носи покривалото си", каза социологът Абас Абди пред Франс прес.

След протестите властите въведоха редица мерки за прилагане на строгия дрескод в Иран, включително затваряне на предприятия, чийто персонал не спазва правилата, и инсталиране на камери на обществени места за проследяване на нарушителите.

През последните дни поне трима служители бяха уволнени или арестувани за това, че не са предотвратили влизането на жени без хиджаб в исторически обекти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
847 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини