Арменският премиер: Споразумяхме се Азербайджан за взаимно признаване териториалната цялост на двете страни

  • 25 май 2023 18:52

  • 696
  • 5
Арменският премиер: Споразумяхме се Азербайджан за взаимно признаване териториалната цялост на двете страни
© Getty (архив)

"Армения и Азербайджан се споразумяха да признаят взаимно териториалната си цялост", заяви арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

Той направи това изявление на разширеното заседание на Висшия евразийски икономически съвет.

"Искам да потвърдя, че Армения и Азербайджан се споразумяха за взаимно признаване на териториалната си цялост и на тази основа можем да кажем, че се движим доста добре към уреждане на отношенията ни", отбеляза премиерът. Той се спря и на въпроса за гарантиране на правата и сигурността на населението на Нагорни Карабах "в рамките на международен механизъм".

"Надявам се, че скоро ще започне нормален конструктивен диалог между Баку и Степанакерт (столицата на непризнатата Нагорно-Карабахска република", добави арменският премиер.

В понеделник Пашинян заяви на пресконференция в Ереван, че е готов да признае териториалната цялост на Азербайджан, която включва и Нагорни Карабах, но при условие, че се гарантира сигурността на арменското население на региона.

Ереван ще признае Нагорни Карабах като част от Азербайджан, ако се гарантира сигурността на на тамошните арменци

"Армения е готова да деблокира всички транспортни и икономически комуникации в региона, при условие че се запазят суверенитетът и юрисдикцията на страните, през които преминават", добави Пашинян днес.

"Бих искал да потвърдя готовността на Армения да деблокира всички транспортни и икономически връзки в региона и комуникациите, които преминават през територията на Република Армения. Готови сме за отваряне на регионалните комуникации в рамките на суверенитета и юрисдикцията на страните, през които те преминават", каза той, коментирайки думите на азербайджанския президент Илхам Алиев за коридор през арменска територия, който според плановете на Баку трябва да свърже основната част на Азербайджан с Нахичеванската автономна република.

Според Пашинян подобна формулировка предполага териториални претенции към Армения. Той добави, че тристранното изявление на лидерите на Армения, Азербайджан и Русия "се отнася само за един коридор - Лачинския коридор".

Арменските власти неведнъж са подчертавали, че изключват възможността да предоставят на Азербайджан път по логиката на коридора, който да го свързва с Нахичеван, и също така подчертаха, че тристранните изявления на лидерите на Армения, Азербайджан и Русия за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах и за отваряне на регионалните комуникации не предполагат предоставяне на Баку на какъвто и да е коридор през републиката.

Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 определи като много важно наличието на споразумение за взаимно признаване на териториалната цялост на Армения и Азербайджан. След като има съгласие по принципния въпрос за териториалната цялост, има и "основа за постигане на споразумение по други въпроси от второстепенен характер", добави той.

Последвайте канала на

Novini.bg
696 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Мда

2023.05.25 | 19:24

1
Този соросоиден парцал продаде народа и държава си!
как

2023.05.26 | 09:15

5
няма да се споразумеете като ще дойдат русите за съдии и адвокати и армия да ги пази
Тенев

2023.05.25 | 23:39

4
Вярно е така!

2023.05.25 | 20:54

3
Журналя, вашата англосаксонска устременост води до вашата неграмотност.
davidof

2023.05.25 | 20:28

2
Земеделски и индустриален инвестиционен заем Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Предлагат се оферти от 8 000 евро до 5 000 000 евро с възможност за възстановяване на 2,5% лихва годишно. Свържете се с нас по имейл: (pacific-loan.service@outlook.fr) Чрез WhatsApp на номер: +33 745 550 314 благодаря ви, чакам да ви прочета много скоро

Добави коментар

Водещи новини