Телата на 18-те афганистанци, починали в камион в България, бяха върнати в родината им

  • 24 май 2023 20:20

  • 2490
  • 2
Телата на 18-те афганистанци, починали в камион в България, бяха върнати в родината им
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Телата на 18 афганистански мигранти, починали при опит за нелегално преминаване през България, бяха върнати в столицата на Афганистан Кабул, съобщи днес говорител на министерството на външните работи на Афганистан, където талибаните взеха властта през август 2021 г., предаде АП.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1544

Българските власти откриха телата в тайно отделение под багажника на камион, превозвал дървен материал и изоставен на магистрала недалеч от София през февруари. Те потвърдиха, че всички тези мигранти са починали от задушаване, и задържаха седем души във връзка със смъртта им.

Директорът на Националната следствена служба Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад. определи случая като най-смъртоносния инцидент с мигранти в България. Мигрантите са били "притиснати един към друг като в консервна кутия", което е причинило бавната им и мъчителна смърт, добави той и определи случилото се като "изключителна човешка трагедия".

Заместник-говорителят на афганистанското министерство на външните работи Зия Ахмад Такал заяви, че талибанското правителство на страната е платило за репатрирането на телата. Той обвини за забавеното им връщане българските правни процедури и "жестоките банкови ограничения", наложени на Афганистан, след като талибаните взеха властта през август 2021 г. на фона на изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от страната.

"Телата на починалите са предадени на техните семейства", уточни говорителят и призова афганистанците да не рискуват живота си по нелегални контрабандни маршрути.

Други 34-ма афганистански мигранти, намиращи се в същия камион, са оцелели, макар да са били обезводнени и премръзнали. Те са влезли в България от Турция с надеждата да стигнат до Западна Европа.

Оцелелите от камиона с мигранти край Локорско: Това беше нашият метален ковчег

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2490 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини