Хизбула извърши големи маневри, симулиращи атаки срещу Израел

  • 21 май 2023 21:36

  • 873
  • 0
Хизбула извърши големи маневри, симулиращи атаки срещу Израел
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Ливанското шиитско движение Хизбула извърши големи маневри, симулиращи атаки срещу Израел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това бяха най-големите военни учения, организирани от Хизбула, от години насам. Те се проведоха в Южен Ливан. По време на тях Хизбула представи тежките оръжия, с които разполага и симулира атаки срещу израелската територия.

Около 200 бойци от проиранското ливанско движение участваха в маневрите, проведени в Аарамта, на около 20 километра от границата с Израел. Те бяха организирани, за да се отбележи годишнината от изтеглянето през 2000 г. на израелските военни от Южен Ливан след 22-годишна окупация. 

"Ако някои хора в ционитското образувание мислят да извършат някоя глупост, ние ще го залеем с дъжд от нашите точни ракети и от всички оръжия на наше разположение", заяви Хашем Сафиедин, високопоставен представител на шиитската формация.

Десетки журналисти бяха поканени да отразяват маневрите, по време на които Хизбула симулира по-специално атака с дрон по израелско населено място, докато други дронове пускаха експлозиви. После бойци с качулки симулираха акция, при която пробиват бетонната стена, издигната от Израел по границата с Ливан, и навлизат на израелска територия. Военните също така симулираха и атака по израелска територия, при която взривиха автомобили и изтеглиха от един от тях мним труп, който отнесоха със себе си.  По време на ученията снайперисти стреляха с бойни патрони по метални мишени, върху които имаше Звездата на Давид.

По време на ученията бяха показани провивовъздушни оръжия, експлозиви, многоцелеви гранатомети.

Лидерът на Хизбула: Промяна в статуквото на Ал Акса може да взриви региона

Създадена след израелската инвазия в Ливан през 1982 г., Хизбула е единствената ливанска формация, запазила въоръжениетео си след края на гражданската война  (1975-1990), като за целта тя изтъква съпротивата срещу Израел. Арсеналът на Хизбула може да се окаже по-голям от този на ливанската армия, според някои източници. Хизбула подкрепя във военен план в Сирия режима на президента Башар Асад. Формацията е подкрепяна от Иран и присъства в ливанския парламент. Тя е определена като терористична група от много западни страни, в това число и САЩ.

През 2006 г. беше последната голяма конфронтация между Израел и Хизбула, при която от ливанска страна загинаха над 1200 души, повечето от които цивилни. Жертвите от израелска страна бяха 160, повечето от които военни.

Ливан и Израел остават технически в състояние на война след различни конфликти и линията на прекратяване на огъня е контролирана от многонационални сили на ООН, разположени в Южен Ливан, следящи дали се спазва примирието, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
873 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини