Президентът на Палестина Махмуд Абас призова ООН да замрази членството на Израел

  • 16 май 2023 11:04

  • 366
  • 0
Президентът на Палестина Махмуд Абас призова ООН да замрази членството на Израел
© Getty (архив)

Палестинският президент Махмуд Абас (на снимката) призова ООН да замрази членството на Израел заради агресията и окупацията на палестински територии, предаде АФП, цитирана от БТА.

Абас отправи своя апел вчера, когато палестинците отбелязаха 75-тата годишнина от "Накба" ("Катастрофата"), както наричат прогонването на стотици хиляди хора от земите им след създаването на Израел.

Държавата Палестина има статут на наблюдател в ООН. Тази година световната организация отбеляза за първи път "Накба" въз основа на резолюция, приета през ноември.

Махмуд Абас присъства на специално заседание на Комитета за упражняване на неотменимите права на палестинския народ вчера в Ню Йорк. В срещата участваха постоянните представители на десетки държави членки на ООН.

Израелският посланик Гилад Ердан от своя страна осъди строго заседанието. По данни на Израел 32 държави, сред които САЩ, Канада, Украйна и 10 членки на Европейския съюз, са се вслушали в неговия призив да не участват в срещата.

Самият Абас, роден през 1935 г., е сред около 700-те хиляди палестинци, принудени да напуснат земите си след създаването на Еврейската държава на 14 май 1948 г. По оценки на ООН онези бежанци, които все още са живи, и всички потомци на разселени палестинци наброяват общо 5,9 милиона души.

В своята реч, която бе много остра, Абас разкритикува и "колониалните сили". "Великобритания и САЩ носят пряка отговорност, политическа и морална, за "Накба", подчерта той.

Заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси и укрепването на мира, американката Розмари Дикарло, потвърди "ясната позиция на Обединените нации", че "окупацията трябва да спре", защото е "незаконна от гледна точка на международното право".

Палестинският президент Махмуд Абас осъди вчерашната израелска операция в град Наблус

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
366 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини