ЕК осигурява още хуманитарна помощ за Сирия

  • 23 юли 2012 19:13

  • 509
  • 0
ЕК осигурява още хуманитарна помощ за Сирия
©

Европейската комисия съобщи, че удвоява помощта си за осигуряването на спешна медицинска помощ, подслон, храна и вода за най-засегнатите от тежката криза сирийци, които се намират в Сирия или извън страната, предаде БТА.

Осигурени са допълнителни 20 милиона евро от бюджета на ЕК, които се добавят към отделените досега 63 милиона евро. Държавите от ЕС са дарили отделно от тези суми още 27.5 милиона евро хуманитарна помощ.

По думите на еврокомисар Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, продължаващото насилие в страната и прерастването му в граждански конфликт е засегнал стотици хиляди сирийци. Нуждите са огромни усилия не само в Сирия, но и в съседните страни, залети от бежанските вълни, допълни Георгиева и призова всички страни в конфликта да пазят цивилните, а обстрелът на линейки и хуманитарни служители да спре.

Очаква се отпуснатите допълнително средства да достигнат до 1.5 милиона души, като ще бъдат използвани за осигуряването и на психологическа помощ.

По данни на Еврокомисията, конфликтът в Сирия е засегнал пряко между 1.5 и 3 милиона души, а бежанците, напуснали страната, са около 113 000 души, насочили се основно към Турция, Ливан, Йордания и Ирак. Същевременно в Сирия се намират половин милион бежанци от Палестина, както и 87 000 от Ирак.

Последвайте канала на

509 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини