Израелският главен прокурор предупреди Нетаняху, че е нарушил решение на Върховния съд за конфликт на интереси

  • 24 март 2023 17:04

  • 406
  • 0
Израелският главен прокурор предупреди Нетаняху, че е нарушил решение на Върховния съд за конфликт на интереси
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Израелският главен прокурор призова днес премиера Бенямин Нетаняху да спазва закона. Той определи като незаконно публично изявление на Нетаняху за разделящия страната проект за реформиране на съдебната система, предвид продължаващите процеси срещу него за корупция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Върховният съд на Израел по-рано забрани на министър-председателя да се намесва в плановете на правителството за съдебна реформа заради конфликт на интереси, припомня АП.

"Вашето вчерашно изявление и всяка ваша намеса в (процеса на приемане на реформата) е незаконно", обърна се израелският главен прокурор Гали Бахарав-Миара към Бенямин Нетаняху в писмо, публикувано от министерството на правосъдието.

Снощи израелският премиер обеща снощи да "сложи край на разделението сред хората" след близо три месеца на масови демонстрации срещу законопроекта за съдебната реформа, който в момента се обсъжда в парламента.

Нетаняху, който досега се въздържаше от коментари по този въпрос, обяви, че излиза "на сцената" и че е решен да прокара реформата, но че ще направи всичко възможно, за да "постигне решение", приемливо както за поддръжниците на проекта, така и за неговите противници.

Нетаняху бе посрещнат от протестиращи преди срещата с британския премиер в Лондон

"Трябва да избягвате всякакво участие в промени в съдебната система и по-конкретно в процеса на назначаване на съдии, защото това ви поставя в ситуация на конфликт на интереси", пише Бахарав-Миара.

Нетаняху обяви снощи, че законопроектът, който променя състава на комисията за назначаване на съдии, ще бъде представен за гласуване в парламента на пленарната сесия "следващата седмица".

Това е един от централните елементи от реформата и е в основата на опасенията на нейните противници.

Текстът беше изменен, за да се смекчи съдържанието му с оглед постигане на по-широка поддръжка при гласуването, но не получи подкрепата на опозицията, която остана глуха за призива за диалог, отправен снощи от премиера, продължавайки да изисква пауза в законодателната работа по реформата преди всякакви преговори с управляващото мнозинство, отбелязва АФП.

Константин Тодоров
406 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини