Израелски институт: Планираната съдебна реформа в страната ни може да навреди на националната сигурност

  • 21 март 2023 16:37

  • 194
  • 0
Израелски институт: Планираната съдебна реформа в страната ни може да навреди на националната сигурност
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Израелският Институт за изследвания по националната сигурност (ИИНС) предупреди днес, че планираната съдебна реформа може да доведе до катастрофални последици, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Съдебните промени в сегашната им форма сериозно ще навредят на функционирането на нашите сили за отбрана, ще намалят способността на еврейската държава да се справя с враговете си, ще застрашат отношенията със САЩ и ще саботират икономиката", заяви авторитетният институт в "стратегическо предупреждение".

От месеци в Израел има масови протести срещу реформата, планирана от правителството на премиера Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и и предизвикваща все повече предупреждения за държавна криза.

Няколко ранени и десетки арестувани при протести в Тел Авив

Според ИИНС националната сигурност е сериозно застрашена отвън. Отношенията със САЩ, най-важния израелски съюзник, са се влошили, а световната икономическа криза поражда големи рискове, отбеляза институтът.

"В същото време израелското общество е насред невиждан вътрешен конфликт, произтичащ от предложената съдебна реформа, която засилва тези заплахи и вреди на нашата способност да се справим с тях", заяви ИИНС и призова за незабавно спиране на плановете.

"Скоро ще честваме 75-ата годишнина от създаването на държавата Израел, а по-късно ще отбележим 50-ата годишнина от войната Йом Кипур", каза институтът. Според него войната от 1973 г. е "отрезвяващо напомняне, че съществуването на държавата Израел никога повече не бива да бъде застрашавано".

Novini.bg
194 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини