Израел и палестинците се ангажират с мерки за ограничаване на насилието преди Рамазана

  • 19 март 2023 21:15

  • 662
  • 3
Израел и палестинците се ангажират с мерки за ограничаване на насилието преди Рамазана
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Представители на израелските и палестинските власти днес се споразумяха да създадат механизъм за ограничаване на насилието и подстрекателството в рамките на разговори, в които бе подчертана необходимостта да се предотвратят всякакви разрушителни действия на светите места в Йерусалим, когато по-късно тази седмица започне Рамазанът, съобщи БТА.

В съвместно изявление след разговори в Египет, на които присъстваха американски, египетски и йордански служители, страните също така потвърдиха ангажиментите, поети на среща в Акаба миналия месец, включително израелското обещание да спре обсъждането на нови проекти за селища за период от четири месеца.

Срещата в Акаба на 26 февруари, първата по рода си от години,  не успя да спре насилието на място въпреки израелските и палестинските обещания за деескалация, които бяха повторени днес в египетския курорт Шарм ел Шейх.

Израелският премиер призова началника на генералния щаб да вземе мерки срещу вълната от протести сред военните

През изминалата година израелските сили са извършили хиляди арести и убиха повече от 200 палестинци, включително бойци и цивилни, а повече от 40 израелци и трима украинци са загинали при палестински нападения.

В окупирания от Израел Западен бряг се наблюдава рязко нарастване на противопоставянето през последните месеци, като почти всеки ден има израелски военни операции и ескалиращо насилие от страна на еврейските заселници, на фона на вълна от нападения от страна на палестинците.

По време на днешните разговори израелски и палестински официални лица "се съгласиха да създадат механизъм за ограничаване и противодействие на насилието, подстрекателство и подстрекателски изявления и действия", който ще докладва за развитието на процесите на нова среща в Шарм ел-Шейх през април.

В съобщението не се посочват допълнителни подробности за механизма, констатира Ройтерс

Страните в преговорите също така "подчертаха необходимостта и израелците, и палестинците активно да предотвратяват всякакви действия, които биха нарушили неприкосновеността" на светите места в Йерусалим по време на мюсюлманския свещен месец Рамазан, се посочва в съвместното изявление.

В предишни години по време на Рамазана понякога е имало сблъсъци между израелската полиция и палестинците, особено около джамията Ал-Акса в Йерусалим, третото най-свято място в исляма, почитано от евреите като Храмовия хълм. Тази година Рамазанът съвпада с с юдейския празник Пасха и християнския Великден.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
662 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
МАЙ МУ НИТЕ СА БИЛИ

2023.03.20 | 07:31

3
ПОРОДА ЧИ ФУТИ! dunavmost. com/novini/maimuni-raniha-turisti-butnaha-60-kilogramova-skala-varhu-tyah
ИНТЕГРИРАНЕ НА МАЙ МУ НИТЕ

2023.03.20 | 07:02

2
ДЖУ+РЕВЕ-Ц MISION IMPOSSIBLE!
ЧИ ФУТИТЕ

2023.03.20 | 06:12

1
ДА СЕ ИЗ КО ЛЯТ ДО КРАК!

Добави коментар

Водещи новини