Стотици израелски резервисти отказаха да се явят на обучение в знак на протест срещу спорната съдебна реформа

  • 19 март 2023 16:58

  • 954
  • 0
Стотици израелски резервисти отказаха да се явят на обучение в знак на протест срещу спорната съдебна реформа
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Стотици резервисти от израелските отбранителни сили отказаха да участват в тренировъчни дейности в знак на протест срещу спорните съдебни реформи на правителството, съобщи БТА.

Резервистите включваха пилоти, контрольори на въздушното движение, наземни екипи и оператори на въздушни дронове, както и членове на подразделения за специални операции и кибернетични подразделения.

През последните дни стотици военнослужещи от други родове войски също заплашиха да откажат повикване.

Протестите в Израел срещу съдебната реформа продължиха и днес

Една резервистка написа в съобщение до щаба си, което сподели в социалните мрежи: "След като разбрах, че коалицията не възнамерява да промени лицето си в контекста на спирането на законодателния блиц, посвещавам предстоящата седмица на войната за демокрация и срещу държавния преврат."

Тя добави: "Няма да мога да стигна до резервите и няма да бъда на разположение на резервите, ако имат нужда от мен в поделението. Сега приключих разговора с командира на поделението, информирах го за това. И също така пиша тук."

Друг резервист пише: "Следващата седмица съм в Кнесета в дните на резерва. В близко бъдеще приоритетите ми се промениха".

Министърът на отбраната Йоав Галант и началникът на Генералния щаб на ЦАХАЛ ген. Херци Халеви, заедно с лидери на опозицията, призоваха резервистите да не бойкотират обучението, като заявиха, че отказът им вреди на националната сигурност.

"ЦАХАЛ няма да може да действа без доброволческия дух на резервистите и тяхното желание (да служат), което зависи от запазването на ЦАХАЛ като народна армия в една демократична еврейска държава", заяви Халеви в реч на 12 март.

Лидерът на опозицията Яир Лапид и лидерът на партията "Национално единство" Бени Ганц - който преди това е бил министър на отбраната и началник на Генералния щаб - също призоваха резервистите да не бойкотират обучението.

Резервистите трябва да "продължат да служат, да се явяват независимо от всичко, да защитават тази страна с протести и да я защитават ... въпреки болката", заяви Ганц по-рано през март.

Универсалната военна служба в Израел включва служба в резерва до 40-годишна възраст. Резервистите подсилват израелската армия в ситуации на война, бедствия или национални извънредни ситуации. Някои резервисти продължават да служат в предишните си части, а други са разпределени в специални резервни части и периодично са призовавани за обучение.

ЦАХАЛ не публикува общия брой на резервистите.

Противниците на реформата на съдебната система обещаха да засилят протестите си, след като на 15 март министър-председателят Бенямин Нетаняху отхвърли компромисната рамка, предложена от президента Исаак Херцог. Лидерите на опозиционните партии определиха плана на Херцог като жизнеспособен, макар и не идеален.

Реформите в съдебната система, предложени от управляващата коалиция, предизвикват сериозни спорове. Законодателството, което напредва в Кнесета, ще промени най-вече начина на назначаване и отстраняване на съдиите, ще даде на Кнесета възможност да отменя някои решения на Върховния съд, ще ограничи възможността на съдиите да прилагат стандарти за "разумност" и ще промени начина, по който се назначават юридически съветници в министерствата.

Стотици израелски интелектуалци призоваха Германия и Великобритания да отменят визити на Нетаняху

Поддръжниците на правните промени твърдят, че искат да сложат край на дългогодишните превишавания на правомощията на съда, докато противниците им определят предложенията като антидемократични.

 

Мая Йорданова
954 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини