Броят на жертвите на земетресенията в Турция и Сирия надвиши 11 000 души

  • 08 февруари 2023 17:47

  • 1754
  • 2
Броят на жертвите на земетресенията в Турция и Сирия надвиши 11 000 души
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

С все по-малка надежда да открият оцелели спасителните екипи, изпратени в Турция и Сирия, претърсват и днес развалините в опит да открият признаци на живот след най-опустошителното земетресение в света през последните десет години, съобщи БТА и допълни, че броят на жертвите надвишава 11 000 души.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 695

В някои случаи спасителите екипи използват багери, а в други предпазливо разместват отломките в търсене на оцелели или загинали. На фона на хилядите срутени сгради, е трудно да се каже колко хора все още може да са под развалините.

Според турския президент броят на загиналите в Турция надвишава 8 500 души, а по данни на едни от първите доброволци от "Белите каски" ("Уайт хелметс"), отзовали се на мястото на трагедията, цитирани от сирийското министерство на здравеопазването, броят на жертвите в Сирия в районите, управлявани от правителството, надвишава 1 200 души, а в тези, окупирани от бунтовниците в Северозападна Сирия, е най-малко 1 400 души. Общият брой на ранените в двете държави, засегнати от земетресението, е десетки хиляди, отбелязва агенцията.

Дрон засне разрушенията в Турция и Сирия след мощните трусове

На фона на призивите към турското правителство да изпрати повече помощ в зоната на бедствието, президентът Реджеп Ердоган посети "палатков град" в тежко засегнатия Кахраманмараш, в който живеят хора, принудени да напуснат домовете си. Той призна, че реакцията на правителството не е била на необходимото ниво в първите моменти на трагедията, но обеща, че никой няма да "остане на улицата".

Спасителни екипи от повече от двадесет и четири страни са се присъединили към местните десетки хиляди спасители, а обещания за помощ бяха изпратени от цял свят. Мащабът на разрушенията от земетресението с магнитуд 7,8 и неговите мощни вторични трусове обаче, е толкова голям и обхваща толкова отдалечени райони, като например изолираните от продължаващата гражданска война в Сирия, че много от пострадалите все още чакат помощ.

Повече от 298 000 души в Сирия са били принудени да напуснат домовете си заради смъртоносното земетресение, предаде Ройтерс, като се позова на данни на сирийските държавни медии, базирани на тези части от страната, които са под контрол на правителството, а не тези, окупирани от бунтовниците.

"Държавата е открила и 180 приюта за разселени хора", каза сирийският министър на местното управление Хусейн Махлюв, цитиран от националната информационна агенция САНА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1754 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анонимен

2023.02.08 | 18:22

2
Голяма трагедия ! Господи, смили се над тези невинни хора !
Анонимен

2023.02.08 | 18:21

1
Голяма трагедия ! Господи, смили се бат тези невинни хора !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини