Хеликоптери обстрелват квартали в Дамаск

  • 17 юли 2012 14:51

  • 1067
  • 1
Хеликоптери обстрелват квартали в Дамаск
© Getty Images/Guliver

Хеликоптери влязоха за пръв път в акция в Дамаск, обстрелвайки през изминалата нощ квартали в сирийската столица, съобщават цитирани от Франс прес неправителствени организации и очевидци. Те допълват, че в града има нови стълкновения между армията и бунтовници.

От неделя вечерта боевете в столицата, които опозицията определя като "обрат" в конфликта, са обхванали няколко периферни квартала, посочва АФП. Ожесточена картечна стрелба е бил чута днес близо до площад "Сабаат Бахрат" в центъра на Дамаск, посочва ДПА, позовавайки се на сирийски активисти. "Хората се разбягаха по улиците, след като в района се чу стрелба и там нахлуха представители на силите за сигурност с картечници. Това стана недалеч от държавната телевизия и сградата на централната банка," разказа очевидец.

Бунтовниците контролират град Талбисе, в района на Хомс близо до ливанската граница, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. По данни на организацията при репресиите и сраженията вчера са загинали 149 души, включително 82-ма цивилни, 41 войници и 26 бунтовници. Най-много са жертвите в град Хама: 33-ма цивилни, убити при обстрел и боеве в квартал Хамидие. От април насам броят на сирийските бежанци се е увеличил почти трикратно, достигайки 112 000 души, съобщи ООН, цитирана от Асошиейтед прес.

Жените и децата представляват три четвърти от избягалите сирийци, регистрирани в Ирак, Йордания, Ливан и Турция, отбелязва Върховният комисариат на ООН за бежанците. Реалният брой на бежанците вероятно е значително по-голям, каза говорителят на агенцията Ейдриън Едуардс в Женева, подчертавайки, че много сирийски бежанци зависят изцяло от хуманитарната помощ.

Според говорителят най-малко 40 000 сирийци са потърсили убежище в Турция, в Йордания те са 33 400, в Ливан - 30 900, а още 7900 са избягали в Ирак.

Последвайте канала на

БТА
1067 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Panjabi

2012.07.24 | 14:37

1
Много хубава новина. Все така да им върви.

Добави коментар

Водещи новини