Ракетен обстрел срещу турска военна база в Северен Ирак

  • 01 февруари 2023 17:38

  • 1018
  • 3
Ракетен обстрел срещу турска военна база в Северен Ирак
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Най-малко осем ракети са били изстреляни днес срещу военна база, в която са разположени турски военнослужещи в Северен Ирак, съобщи ДПА. Отговорност за нападението пое въоръжена група, подкрепяна от Иран.

Две ракети са ударили базата Зилкан в провинция Ниневия, съобщи кюрдски информационен сайт. Още шест са паднали близо до нея. Няма информация за убити и ранени.

В съобщение в Телеграм отговорност пое бригадата „Ахрар ал-Ирак“, която е съюзник на Иран. Според групировката изстреляните ракети са били 20. Тя се зарече да продължи атаките до „незабавното и пълно изтегляне на окупатора“, т.е. турските сили, и заплаши да вземе на прицел военни бази и във вътрешността на Турция.

Същата въоръжена група е атакувала базата Зилкан и по-рано, предаде БТА.

Атентат в Северен Ирак

Турция поддържа няколко военни поста в Северен Ирак и винаги е аргументирала присъствието си като част от борбата срещу Кюрдската работническа партия, която е призната за терористична организация не само от Анкара, но и от ЕС и САЩ.

Цветелина Кирилова
1018 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
къв

2023.02.01 | 21:29

3
къв го дирят турчалята в чуждата държава, това не е ли агреси, кога ще слагаме иракски знамеца, ще пращаме пари, оръжие, ще ревем от сутрин до вечер по всички медии за турската агресия??? санкции манкции???? или това важи само за русия??

2023.02.01 | 18:39

2
Кога почваме да изпращаме оръжия за Ирак или базите като са натовски окупацията е допустима?
Z Z Z Z Z

2023.02.01 | 17:43

1
Да го шибат ердоганя.

Добави коментар

Водещи новини