Иранският президент обеща страната му да отмъсти за убийството на ген. Солеймани

  • 03 януари 2023 19:50

  • 1517
  • 1
Иранският президент обеща страната му да отмъсти за убийството на ген. Солеймани
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Иранският президент Ебрахим Раиси заяви днес, че страната му ще отмъсти за убийството на генерал Касем Солеймани преди три години, съобщи Франс прес.

Харизматична и популярна в Иран личност, Солеймани загина при американско нападение в Багдад на 3 януари 2020 година.

"Не сме забравили и няма да забравим кръвта на мъченика Солеймани", каза Раиси, докато хиляди хора отбелязваха третата годишнина от смъртта на висшия ирански командир. Той предупреди "убийците и организаторите" на нападението, че "отмъщението за кръвта на мъченика Солеймани е неминуемо и че тези, които са извършили убийството, няма да могат да спят лесно".

Иран настоява ООН да приеме резолюция, осъждаща убийството на ген. Солеймани

Миналата година Раиси обяви бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за отговорен за убийството на генерала и се закани да отмъсти, ако той не бъде подведен под отговорност.

Изглежда Тръмп обаче не е единственият американец в списъка, отбелязва АФП. Иран е "идентифицирал и повдигнал обвинения на 154 души, включително 96 американски граждани", заяви говорителят на иранската съдебна власт Масуд Сетайеши.

През 2020 г. Тръмп заяви, че е наредил удара с дрон в отговор на редица нападения срещу интересите на САЩ в Ирак и че се очакват още подобни, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1517 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
!!!

2023.01.04 | 09:18

1
Мишок

Добави коментар

Водещи новини