Израел разположи противоракети от "Железен купол" край Египет

  • 12 юли 2012 11:54

  • 1196
  • 0
Израел разположи противоракети от "Железен купол" край Египет
©

Израелската армия разположи в понеделник батарея противоракети от системата за ПВО "Железен купол" на египетската граница, близо до балнеологичния курорт Елиат, предаде АФП, като се позова на военна говорителка от Израел.

Предислоцирането е в рамките на програма, предвиждаща редовно да се променя разположението на батареите от системата "Железен купол", добави говорителката, без да посочи други подробности. Напрежението по израелско-египетската граница междувременно нараства, посочва АФП, като напомня съобщения на израелските власти за ракети, изстреляни от египетския Синай и избухнали в еврейската държава през април и юни, без да причинят жертви. Израелски гражданин и двама палестински бойци бяха убити през юни при нападение на израелско-египетската граница. Според властите в Израел извършителите са дошли от Синай; еврейската държава настоя Египет да възстанови контрола си върху тази територия, до голяма степен изгубен след падането от власт на Хосни Мубарак миналия февруари.
Системата за ПВО "Железен купол" включва радар, средства за управление на стрелбата и три ракетни установки с по 20 противоракети всяка, които могат да свалят летящи цели на далечина от 4 до 70 километра. Израел вече разполага с 3 подобни батареи и министърът на отбраната Ехуд Барак обяви наскоро, че има желание да екипира войските с още 10. Според местни медии от март 2011 г. досега "Железен купол" е прехванал над 100 ракети, изстреляни срещу Израел от Ивицата Газа.

Последвайте канала на

БТА
1196 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини