12% от палестинците са избягали от Газа, откакто Хамас пое властта

  • 04 декември 2022 21:37

  • 668
  • 4
12% от палестинците са избягали от Газа, откакто Хамас пое властта
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Според проучване, публикувано от организация, свързана с терористичната групировка, през 15-те години, откакто Хамас е поела контрола над ивицата Газа, 12% от населението на ивицата е избягало. Това както  изглежда е първият път, в който Хамас признава - косвено - широко разпространената палестинска емиграция, откакто пое със сила контрола над ивицата през 2007 г., предаде израелската агенция ТПС за БТА.

Докладът, изготвен от свързания с Хамас Съвет за международни отношения, е публикуван през септември, но ТПС се е запознала със съдържанието му наскоро. В него се твърди, че над 60 000 палестинци от ивицата Газа са емигрирали от нея през последните години, за да избягат от бедността и войната. Докладът обвинява израелската блокада на Газа за бедността в ивицата, която кара палестинците да бягат. Израел и Египет наложиха блокада на Газа през 2007 г., за да предотвратят контрабандата на оръжие.

Ивицата е била свидетел на няколко емигрантски вълни, дължащи се на тежките нива на безработица, нарастващата бедност, санкциите, наложени от палестинската власт, и конфликтите с Израел, казва документът. В него авторите му не признават авторитарното управление на Хамас като фактор,  който допринася за това. "Газа се изпразва от жителите си", твърдят авторите на доклада.

Палестинската власт не разполага с данни за обхвата на емиграцията от Газа при управлението на Хамас. Досега Хамас криеше тези данни, което затрудняваше събирането на точни цифри от правозащитните организации. Председател на управителния съвет на организацията, изготвила доклада, е Басем Наим, който е и високопоставена фигура в Хамас.

Ново напрежение между Израел и Ивицата Газа

Различни оценки през изминалата година хвърлиха известна светлина върху изселването от Газа. В периода 2007-2021 г. приблизително 236 000 палестинци са напуснали ивицата, съобщи през лятото официалната информационна агенция на Палестинската автономия - УАФА. Този брой е и около 12 % от общия брой на жителите на ивицата. Въз основа на тези цифри изглежда, че от 2007 г. насам всяка година Газа са напускали средно около 17 000 палестинци. 

Палестинците бягат от мрачната икономическа ситуация. Нивото на безработица в Газа е 74 %. Тези, които успяват да си намерят работа, получават средна годишна заплата от 250 долара. Това поставя 80 % от населението на Газа под прага на бедността. В доклада на Съвета се отбелязва и значително увеличение на самоубийствата сред младите хора.

Мотивацията за емиграция е много силна и проучване от 2019 г., проведено от Палестинското централно статистическо бюро, разкрива, че 37 % от младите хора в Газа искат да емигрират. "Газа се превръща в блато на отчаяните и бедните", заяви палестински изследовател пред ТПС. "Тези, които могат да напуснат, напускат".

Някои палестинци заминават на лечение, без да се върнат. Други плащат подкупи в размер на хиляди долари на полицията на Хамас на граничния пункт Рафах с Египет. Суми, достигащи 10 000 долара и повече, се плащат на контрабандисти, които отвеждат палестинците с лодки до Испания през Египет и Северна Африка или до Гърция или Турция, които са по-близо.

Турция е популярна дестинация, тъй като цената на визата е само 150 долара, а в Турция има голяма палестинска общност от около 30 000 души. Смята се, че 30 % от емигрантите от Газа са пристигнали в Турция, въпреки че палестинците притежават паспорт, който им позволява да влизат в 37 държави без виза. Пътуванията са изпълнени с опасности. От 2014 г. насам повече от 360 палестинци са се удавили в гръцки и турски води. През 2020 г. разследване на ТПС разкри, че само в Белгия живеят 70 000 палестинци, от които 50 000 са дошли от Газа в периода 2012-2016 г.

Филип Епитропов
668 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Росен

2022.12.04 | 23:01

1
А защо не пишете нещо за начините за изтезания нърху хора използвани години на ред в " ГУАНТАНАМО"??
Сънчо

2022.12.05 | 06:56

4
Роска лягай си че нещо не си в темата.
PaulaFox

2022.12.05 | 00:42

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

2022.12.05 | 00:10

2
Че Хамас от десетилетия си се чувства у дома си в "Палестина" - материали и клипове колкото щеш през годините. Те са си сродни души.

Добави коментар

Водещи новини