Лидерът на ИД е убит

  • 30 ноември 2022 18:48

  • 3791
  • 0
Лидерът на ИД е убит
© Getty (архив)

"Лидерът на "Ислямска държава" (ИД) Абу Ибрахим ал Хашеми ал Курайши е убит", написа в. "Джерусалем пост".

Израелското издание се позова на съобщение на радикалната мюсюлманска групировка на арабски език, разпространено в интернет. " В него се казва, че Абу Ибрахим ал Шами ал Курайши е загинал в бой", посочи още медията.

"На този етап не се съобщават подробности", добави вестникът.

"Вероятно новият лидер на ИД е Абу Хасан ал Хусайни ал Курайши", написа още изданието.

Анализатор: Атентатът в Истанбул е тест за нещо голямо, замесена е "Ислямска държава"

Новоизбраният лидер на ИД носи същото име ал Курейши като своя предшественик, свързано с племето на пророка Мохамед - "курейши", на което самопровъзгласилият се "халиф" трябва да е потомък.

След светкавичния си възход през 2014 г. в Ирак и Сирия и завладяването на обширни територии, ИД и нейният самопровъзгласил се „халифат“ падна под ударите на последователни офанзиви в тези две страни, съответно през 2017 и 2019 г., отбелязва АФП, цитирана от БТА. Оттогава организацията многократно е била дестабилизирана от убийството или залавянето на нейните лидери.

Първият лидер на ИД -  Абу Бакр ал Багдади ал Курейши, бе убит през 2019 г. при американска атака в Сирия, а неговият приемник -  Абу Ибрахим ал Хашими ал Курейши, беше убит през февруари тази година при операция на американските специални части в северозападната част на страната.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3791 0

Свързани новини

Водещи новини