Арабският валутен фонд подписа споразумение за подпомагане на икономическите реформите в Йемен с 1 милиард долара

  • 27 ноември 2022 19:34

  • 557
  • 1
Арабският валутен фонд подписа споразумение за подпомагане на икономическите реформите в Йемен с 1 милиард долара
© Getty (архив)

Арабският валутен фонд (АВФ) подписа споразумение на стойност 1 милиарда долара в помощ на програмата за икономически реформи на подкрепяното от Саудитска Арабия правителство в Йемен, предаде Ройтерс, като се позова на саудитски държавни медии.

Новият пакет, предоставен от базирания в Абу Даби фонд, в който участват държави от Близкия изток и Северна Африка, ще осигури подкрепа за усилията на йеменското правителство да стабилизира икономиката за периода 2022-2025 г., съобщи днес саудитската телевизия "Ехбария".

Войната между свързаните с Иран бунтовници хуси и оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция постави икономиката на Йемен на колене и причини най-мащабната хуманитарна криза в света. Инфлацията и недостигът на чужда валута направиха храните, водата и горивата недостъпни за мнозина в Йемен, който задоволява повечето си нуждите чрез внос.

След като през 2014 т. хусите щурмуваха столицата Сана и свалиха правителството, пращайки го в изгнание, йеменската централна банка се раздели на два клона - един в Сана под контрола на хусите и един международно признат клон в Аден, който е под контрола на подкрепяното от Саудитска Арабия правителство.

През април Саудитска Арабия обяви, че ще предостави 3 млрд. долара помощ за икономиката на раздираната от войната страна, след като беше създаден нов президентския съвет. Не е ясно дали цялата сума е била отпусната.

ООН: Враждуващите страни в Йемен се съгласиха да удължат примирието

 

Novini.bg
557 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.27 | 21:18

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини